Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров ще сезира прокуратурата за процедурите и договорите, подписани от правителството на Иван Костов за изграждането на ТЕЦ "Марица Изток" 1 и за избора на контрагент (партньор) за рехабилитацията на ТЕЦ "Марица Изток" 3.
Това съобщи Овчаров на пресконференция в сградата на парламента, съобщава БТА.

Депутатът от ПГ на Коалиция за България Румен Овчаров ще сезира Прокуратурата след празниците. „Ще събера информация и след празниците ще сезирам прокуратурата за две неща.

Първото е, процедурите и договорите, подписани от правителството на Иван Костов за изграждането на ТЕЦ „Марица Изток 1" и за избора на контрагент или партньор за рехабилитацията на ТЕЦ „Марица Изток 3", твърди Овчаров, цитиран от агенция „Фокус".

Искам да кажа, че договорите с тези две дружества са сключени по такъв начин, че в момента Националната електрическа компания е задължена да изкупува в продължение на 15 години електроенергията, която те произвеждат на цена, която значително надвишава цената на всички останали производители в България, с изключение на възобновяемите енергийни източници.

А също така и процедурата, по която е избрана американската компания тогава „3С" за главен изпълнител на заместващата мощност в „Марица Изток 1" не съществува в нито един нормативен документ на България, т. нар. процедура с инициираща страна", каза Овчаров.

„Вторият договор, който може да бъде предоставен на вниманието на Прокуратурата е договорът за доставките на газ от 1998 г. Този същият договор, за който преди една година Костов ме търсеше по целия свят, за да дойда да му прочета, че е подписал абсолютната безнаказаност на доставчика на природен газ, ако той прекрати тези доставки", каза депутатът.

Другите аргументи са за нереализираните приходи от транзит, поради пренасочване на руския транзит вместо да минава през България, през „Син поток", което ощети България с около 2 млрд. лева.