Предприятието "Русский алюминий" ("РусАл"), което сега води преговори за покупката на "СУАЛ", може дa поеме задължението, в течение на три години след сливането новата корпорация да има листинг на Лондонската фондова борса. С това "РусАл" цели да направи сделката по-привлекателна за партньорите си, съобщи днес Интерфакс.

По източници на вестник Financial Times, цитиран от Интерфакс, в хода на преговорите "СУАЛ" е проявил нежелание за споразумение. Окончателното съглашение може да бъде сключено в началото на октомври.

По сведения на The Times руските власти не биха желали постът изпълнителен директор на новоформиращата се компания да бъде зает от Брайън Гилбертсон, президент на "СУАЛ-Холдинг" - те предпочитат руски мениджър. Освен това, от "РусАл" не биха желали да изплатят на Гилбертсон записания в неговия договор бонус от $50 милиона.

Според сведения на други източници на руската информационна агенция, ако преговорите, в които участва и швейцарската Glencore, не завършат до началото на октомври, „РусАл" ще търси и други варианти. В частност „РусАл" може да продължи преговорите както със „СУАЛ", така и с Glencore. От своя страна, "СУАЛ" може да предяви претенции за листинг в Лондон.

Междувременно ръководителят на "РусАл" обяви пред Financial Times, че възнамерява до 2013 година да направи своята компания най-големия производител на алуминий в света, пускайки до 5 милиона тона метал в година на пазара. Паралелно с развитието на металургически и добивни мощности, "РусАл" изучава възможността да вземе дялово участие в строителство на АЕЦ и се очаква окончателно решение по този въпрос в рамките на 18 месеца.

Директорът на „РусАл" ориентира приоритетната стратегия на предприятието към консолидация в Русия, но се интересува и от инвестиции в чужбина, както и от всички метали, които се търгуват на Лондонската борса.