Само десетилетие след финансовата си криза от 1998 г., Русия вече е трета в света след Китай и Япония по притежавани резерви в чужди валути, пише Financial Times. По последна оценка, Русия има $500 млрд., след Китай с $1,650 млрд. и Япония с $980 млрд.

Доларовата стойност на руските валутни резерви скочи с повече от 5 процента от началото на годината и се предполага, че ще продължи да нараства през годината. Страната държи 45% от чуждестранните си валутни резерви в евро и икономистите от Capital Economics са изчислили, че три четвърти от увеличението на доларовата им стойност идва от валутния курс.

Но високите цени на петрола и възхождащата икономика също играят роля, като правителството се опитва да задържи възходящия натиск на рублата. Националният фонд на благосъстоянието, руският sovereign wealth fund, през 2011 година ще се нареди по обем сред десетте най-големи валутни фондове в света.

"Не могат да не се отчитат и инвестициите в чужбина", пише FT. "Правителствата от Китай, Сингапур и Персийския залив купуват дялове във всичко - от френски петролни компании до американски банки, струва си да се запитаме дали самата Русия няма да тръгне да купува с фонда дялове в чужбина".

Според руското финансово министерство, обемът на Фонда на благосъстоянието сега възлиза на 32,90 млрд. Според FT, през 2011 този фонд може да достигне $80 млрд.

Според Файненшъл Таймс, много важно е да не се преувеличава потенциалното влияние на Русия. "Стратегията за Националния фонд на благосъстоянието ще потъне във вътрешна политическа борба". Освен това вече имаше призиви част от парите от фонда да се използва за покриване дефицита на руския пенсионен фонд и да се запушат дупките в инфраструктурата.

Какво Русия ще прави с всичките тези пари?, пита се Financial Times. През февруари правителството раздели гигантския Стабилизационен фонд на две отделни единици. По-голямият $125 милиарден Резервен фонд ще инвестира в чуждестранни правителствени или гарантирани от правителството бонове, от Националния фонд на благосъстоянието с $32 млрд. се очаква да прави по-рисковани инвестиции в чужбина в надеждата да генерира по-висока възвращаемост.

Макар мисълта Москва да инвестира директно в САЩ да безпокои някои американски политици, истината е, че фондът е малък в сравнение с $800 млрд. дялове, които частните имат на ръка, заключва Financial Times. Вероятно е руският суверенен фонд, след като бъде уреден, да се насочи директно към стратегически за Русия отрасли и валути.