835 млн. долара ще струва българският участък по „Южен поток". Това заяви пред журналисти на главния вход на резиденция Евксиноград край Варна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

По думите на Трайков подготовката за предпроектното включване и създаването на обща българо-руска компания за осъществяването на проекта „Южен поток" е основната цел на преговорите, които се провеждат в момента между българската и руската страна.

Целта на създаването на пътна карта е да разпише сроковете, в който ще се осъществи проектът. По думите на Трайчо Трайков срокът за създаването на обща българо-руска компания е февруари 2011 година.


Ако с руската страна не бъде постигнато споразумение за намаляване на цената на газа, България едва ли ще подпише пътната карта за проекта Южен поток, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в Евксиноград, цитиран от радио Дарик. В резиденцията край Варна представители на България и Русия обсъждат двустранните енергийни проекти.

Трайков посочи, че за разлика от проекта Южен поток, където по думите му има доста голяма степен на съгласие, по отношение на цената на газа двете страни не са близки в позициите си. Министърът не пожела да посочи какви са шансовете на този етап да бъде подписана пътната карта и да бъдат предоговорени цените на газа, но изрази надежда, че ще бъдат по-ниски.

В преговорите, които в момента водим с руската страна, има шанс за намаляване на доставната цена на газа за България, заяви през журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, съобщава агенция Фокус.

Най-важното, което трябва да се отбележи е, че и двете страни имаме интерес да спечелим от тези преговори и да достигнем до взаимно изгоден вариант, каза Трайков. Той потвърди, че срещите между българската и руската делегация ще продължат утре.

От своя страна президентът Георги Първанов оцени високо позицията на правителството да отпаднат посредниците при доставката на руски газ за България.

Първанов припомни, че това е позиция, която и той е отстоявал в продължение на 7-8 години. "Вероятно ще се наложи проблемът за цената на газа да се решава заедно с договореностите, които ще постигаме по "Южен поток", смята президентът.

Държавният глава припомни и, че днес в рамките на парламентарния контрол е имало дебат по конкретни теми, свързани с "Южен поток"- дали ще се използва досегашната газопреносна мрежа и дали това ще става по досегашните условия.

"Когато сме в условия на преговори ние просто трябва да съдействаме на правителството, да стискаме палци", категоричен е Първанов.

Припомняме, че по-рано днес в парламента премиерът Борисов обяви, че "Пътната карта" за "Южен поток" е приета на закрито заседание на министерския съвет. Премиерът се надява тя да бъде одобрена на преговорите с руснаците.

Договарянето на "Пътната карта" за газопровода бе обявено по време на визитата на Зубков, но след това министър Трайков каза, че приемането й не е сигурно.

Очакваше се днес да бъде обявено създаването на смесеното предприятия за "Южен поток", което по последни заявления ще е между "Газпром" и "Булгартрансгаз" на паритетен принцип. Това дружество трябва да изготви предпроектното проучване за ползите и трасето на газопровода.

От думите на Борисов стана ясно, че преговорите за газовите доставки ще продължат и в събота.

София и Москва имат разминавания по редица въпроси, сред които трасето на бъдещия газопровод, както и цената, на която "Газпром" продава на "Булгаргаз". Преди два дни от българските власти дадоха знак, че ще настояват за цени на синьото гориво под 300 долара при сегашни от 338.4 долара за 1000 куб.м.

На преговорите между Трайков и Шматко ще присъстват представители на руските "Газпром", "Газпром експорт", а от българска страна - "Булгаргаз" и "Булгартрангаз".