Шефът на Газпром Алексей Миллер заяви пред журналисти в Сеул, че до 2012-2013 Русия може да започне да доставя на Южна Корея годишно 10 млрд. куб.м. природен газ, съобщава ИНТЕРФАКС.

Днес е подписано междуправителствено съглашение между Русия и Корея за сътрудничество в газовата сфера. Партньор на Газпром ще бъде корейската компания KOGAS. Според Миллер, предстои подписването и на дългосрочен договор за доставки на газ.

На този етап вариантите за строителство на газопровод в Корея са два - сухопътен и морски. Сухопътният проект се оценява на близо 2 милиарда долара.

В началото на седмицата руската външна политика на Изток се активизира и приема различни стратегии. Стратегически характер има намерението, изказано от заместник-председателя на Руската ЦБ Алексей Улюкаев, японската йена да се включи в структурата на златно-валутните резерви на Русия.

"Мислим да разширим числото на валутите, в които влагаме активите си" - казал Улюкаев в понеделник. Това ще стане най-вероятно през следващата година. В Руските златно-валутни резерви делът на йената сега съставлявал на практика 0%, а в бъдеще ще бъде „няколко процента".

В момента златно-валутните резерви на Русия се състоят от активи в американски долари (45%), активи в евро (45%) и в британски стерлинги (10%).

Делът на йената в световните валутни резерви не е голям и в последните години се снижава (от 6,4% през 1999 г до 3,6% в края на 2005 г.). Това частично бе свързано с нулевата данъчна ставка на Японската банка. Но през тази година японската ЦБ започна постепенното увеличение на лихвата и я доведе до 0,25%.

Изказването на руското официално лице вчера породи засилен интерес на финансовите инвеститори към йената и котировките й спрямо долара в понеделник се увеличиха до 119,12 йени за долар спрямо предишното 119,67.

Министърът на финансите на Япония Кодзи Оми съобщи днес, че страната му приветства плановете на Русия. „Работа на всяка централна банка е сама да решава каква да бъде структурата на чуждестранните й резерви, но Япония ще приветства добавянето в структурата на резервите и йената" - казал министърът на пресконференция в Токио.

(на снимката - пристига първият влак на Байкало - Амурската магистрала)