Руският финансов министър Алексей Кудрин, е повишил прогнозата си за икономическия растеж на Русия през 2008 г., като същевременно е споделил, че инфлацията ще се забави. Според него, руската финансова система почти няма да бъде засегната от кредитната криза обхванала САЩ и Европа.

„Нашите пазари са чувствителни и се влияят от световните икономически процеси, но ефектът върху цялостното ни развитие ще е ограничен", споделя Кудрин. „Ръстът на БВП на Русия може да достигне ниво от 7% през 2008 г.", продължава финансовият министър, чиято първа прогноза беше за ръст от 6.6%.

По време на срещата на Г7 от миналия уикенд, индустриално развитите страни предупредиха за опасността от по-сериозно икономическо забавяне в световен мащаб, в следствие на продължаващите последици от кризата в американския ипотечен пазар. Все пак, според финансовите министри, икономическият растеж на „новите пазари", ще продължи да бъде силен, въпреки че ще е по-слаб от този през 2007 г.

Развиващите се пазари са регистрирали седмично изтегляне на чуждестранни капитали от $17 млрд. през януари, докато за целия месец от Русия за били изтеглени почти $10 млрд. Руската страна е най-големият износител на газ и петрол в света, благодарение на което вече десета година поддържа високи нива на икономически растеж. През 2007 г., руското БВП е нараснало с 8.1%, в сравнение със 7.4% през 2006 г.

Според Кудрин, правителствените икономически мерки, ще успеят да намалят инфлационното ниво до 8.5% през настоящата година, от почти галопиращата стойност 12% през 2007 г. „Очакваме по-малък обем чужди инвестиции в страната, а стоките на международните пазари ще забавят ръста си, което ще е предпоставка за намаляване и на нашата инфлация", завършва коментара си Кудрин.