Руските нефтени компании ще получат равен достъп към всички експортни направления, заяви началникът на управлението на нефтената промишленост на Русия Вадим Рыбин, цитиран от РИА Новости.

 "Искаме да поделим експортните направления в съответствие с равния достъп - пък нека тогава на всяка компания в едно направление се падне по една кофа (петрол)", е казал той пред журналисти в Шанхай.

Представителят на Росенерго е отбелязал, че работна група в състав ФАС, Минпроменерго, Росенерго и Транснефт вече работи над съответния документ. „Това ще бъде напълно нова система" - е казал Рыбин. Според новия принцип компаниите ще могат да си преотстъпват правата на експорта на суровини по различни направления в съответствие със своите интереси.

Официалното лице е посочило, че няма да е възможно да се постигне това отведнъж, а ще се необходими 3 - 4 месеца за сработване, но затова пък ще бъде „честно и справедливо". Той визира малките и средните компании, които сега се чувстват ощетени.

Рыбин е напомнил, че федералният закон за принципа на равен достъп към тръбопроводния транспорт предвижда равен достъп за всички компании и към експортните канали, но „той сега не работи". "Това не е революция, а привеждане на ситуацията в съответствие със закона", е подчертал той.

Рыбин отбелязва, че засега е трудно да се прогнозират каквито и да срокове. „Това е голяма работа и за да не се провалим, не бързаме наникъде". В същото постановление ще бъде отразено и предаването на функциите по съставянето на експортните графици за нефт на компанията Транснефт.