Руският Фонд на благосъстоянието проучва възможността да инвестира в японски акции, съобщил е финансовият министър Алексей Кудрин в интервю за японския вестник Nikkei, цитира го „Ведомости". Инвестиционният фонд на Русия ще купува не повече от 5% от акциите на една компания.  

Миналата седмица руското финансово министерство раздели Стабилизационния фонд ($157 млрд.) на резервен ($125 млрд.) и фонд на националното благосъстояние ($32 млрд.). Структурата за инвестиране на последния ще бъде разработена до първи октомври.

Засега фондът за национално благосъстояние може да влага средства само в активи, деноминирани в долари, евро и паундове. Но идеята да се диверсифицират вложенията на фонда с помощта на японски активи е отлична, считат руски инвестиционни консултанти. Поскъпването на евро ще помогне на японското производство и износ да нарастват с високи темпове. Най-привлекателни сектори за руски инвестиции в Япония са автомобилостроене и точно машиностроене и високи технологии. Япония е един от регионите, сравнително слабо засегнат от кредитната криза.

Все пак анализаторите от Goldman Sachs в доклад през януари написаха, че японската икономика може би вече е навлязла в рецесия, обосновавайки се със спад на износа и намалени потребителски разходи. Прогнозата на Reuters е за 0.3% икономически ръст през IV тримесечие и 1,3% ръст за цялата година.

Темата за новия суверенен фонд на Москва раздвижи западните анализатори. Британският The Telegraph цитира бившия министър на икономиката на Русия Герман Греф, че за банките от „втория ешалон" финансирането е пресъхнало и те са оставени да се борят сами да покрият $80 млрд. в краткосрочни чуждестранни кредити, които трябва да бъдат изплатени тази година.

Греф, който сега заема поста ръководител на Сбербанк, е посочил, че това представлява заплаха и правителството трябва да финансира рисковите финансови групи, вместо да инвестира в чуждестранни активи. Политиката трябва да се промени и това трябва да стане бързо, за да се разрешат проблемите на кредитирането в страната.

„Част от фонда на националното благоденствие трябва да се използва, ако другите източници на пари се окажат недостатъчни". Греф е добавил, че инфлационните ефекти от такъв ход могат да се стерилизират.

Фондът на Русия разполагащ с $ 32 млрд. ще инвестира в по-широка серия активи, включително акции листвани на борсата и частни дялове. Другото поделение, резервният фонд, ще влага средствата си само в бонове с рейтинг AAA.

По закон фондът на националното благосъстояние може да бъде използван при дефицит в пенсионната система.

Британската медия също цитира Алексей Курдин, който е загатнал, че натрупването на валутни резерви от страна на Русия „за предпазване на икономиката от външни шокове" може да е стигнало достатъчно далеч. Сега златно - валутните резерви на Русия са на стойност $470 млрд.

В момента държавните фондове по света контролират близо три хиляди милиарда (три трилиона) долара. Приходите на петролните държави са 2 трилиона годишно, но все по-голяма част от петродоларите се консумира, вместо да се натрупва.

Греф е казал, че кредитната криза представлява голяма възможност за тези, които разполагат с много кеш в момента. „Възможността за руските компании на чуждите пазари е огромна. Можем да купуваме евтино и трябва да хванем възможността докато все още тя е тук".