50 милиона лева ще налеят американски инвеститори от гръцки произход в пловдивския Мол "Галерия". Инвестицията се управлява от инвестиционната компания „Arceland Capital Management".

Търговският център ще бъде затворен на 15 януари догодина, а през септември 2017 г. ще отвори напълно обновен и основно ремонтиран, пише днес в. „Марица".

Все още мислим за името на новия Мол, вариантите засега са три, разказва за вестника Христос Мурутис, основател и управляващ съдружник в инвестиционната компания. С договор за цесия от ноември миналата година „Галерия" АД прехвърли дълговете си към Райфйзенбанк на "Алфа Младост Девелопмент" ЕАД„ фирма управлявана от Arceland Capital Management Дълговете са над 47 милиона евро просрочена главница, още над 10 милиона просрочена лихва и 4,5 милиона евро наказателна лихва.

В новия мол ще има поне шест кинозали, раказва в аванс Мурутис. В проекта не е предвидено да има "Карфур" или друга голяма хранителна верига. Ще има обаче обект, който ще предлага гурме ястия.

Инвестиционната компания работи със замах. Тя е закупила терени около мола, които много скоро ще превърне в две сгради с луксозни офиси за нуждите на аутсорсинг индустрията. Предвиждаме там да работят поне 5000 души, посочва Мурутис. Офисите ще бъдат непосредствено зад мола.

В момента в мол Галерия работят едва единадесет наематели, които ще държат магазините си до последно, за да хванат и коледния шопинг. Достъпът до третият етаж за клиенти е абсолютно отрязан от седмици. Отливът на наематели тръгна още през пролетта, когато се чу, че молът ще затваря за ремонт през лятото.

С новата инвестиция районът по бул. „Санкт Петербург" се превръща в нов център за IT и аутсорсинг бизнеса в Пловдив. Там свой билдинг ще строи компанията „Сайбиз". Тя закупи на търг терен от 4 декара от общината. Сградата ще е на 10 етажа и там ще си вадят хляба поне 1500-2000 компютърни спецове.

„Arceland Capital Management" е гръцка инвестиционна компания с фокус недвижими имоти, която от години работи в България. Досега обаче проектите бяха предимно в София - в терени и недвижимости около Ринг Мол и Икеа, около летището и др. Самият Христос Мурутис е в България от 2000 година. Пристига в страната като член на Борда на директорите на интернет доставчика BITEX, който тогава е закупен от гръцките компании Germanos и LogicDIS.

През 2002 година основава "Юрокапитал Финанс" АД, където е един от основните акционери. Чрез компанията успява да се наложи като основен консултант и инвестиционен мениджър за гръцките инвеститори в България.

В Arceland Х. Мурутис управлява активи в София на стойност над 150 млн. евро.