От 1 септември лесничеите от деветте поделения на Регионалната дирекция по горите (РУГ) във Велико Търново използват специални преносими терминали, с които издават превозни билети за извозване на добитата дървесина.

"По този начин се създава възможност за ограничаване на бракониерството", обяснява инж. Зорка Иванова, експерт по охраната на горите в горската дирекция.

С въвеждането на новата система за контрол има възможност незаконният дърводобив да намалее дори с 90%, прогнозират горските експерти. Програмата е разработена така, че превозни билети вече не могат да се издават, ако няма задължителните за дърводобива документи, между които е и разрешителното за сеч, пише в. "Янтра Днес".

Освен това данните в билета не могат да се фалшифицират или да се допълнят, което намалява възможностите за злоупотреби. Този касов бон се издава на сечището от лесничея. На него фигурират сортиментите, които се извозват, количеството дървесина, часът на тръгване.

Великотърновската дирекция по горите е третата след пазарджишката и кюстендилската, която въвежда новата система за контрол на дърводобива. Всички лесничеи са минали курс на обучение и от 1 септември вече работят с терминалите, които са един вид касови апарати.

Според лесничеите, това е голямо улеснение за горските, за собствениците на горите, за ползвателите, за лицензираните горски фирми, които се занимават с дърводобив.

Въвеждането на новата система в горите става със средства от Държавната агенция по горите. До края на септември с такива преносими терминали, с каквито сега е снабден всеки лесничей, ще започнат да работят и лицензираните горски фирми, които се занимават с дърводобив.

Те ще си издават сами касовите бонове. Контролът обаче ще продължи да се извършва от специалистите на Регионалната дирекция по горите.