Агенция „САПАРД" не е провалена.

Това заяви Димитър Тадаръков - изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", на пресконференция по повод спирането на средствата по програмата.

На срещата трябваше да присъстват и зам.минстрите на земеделието и финансите - инж. Димитър Пейчев и Димитър Ивановски.
Те обаче не дойдоха на пресконференцията, като стана ясно, че ще дадат допълнителна такава след Комитета по наблюдение към агенция „САПАРД" във вторник.

Тадаръков бе категоричен, че агенцията се справя безупречно.

Той уточни, че за разлика от другите писма, които са получавани до „ФАР" и „ИСПА" в настоящето няма срок и препоръки, като единствено Демарти информира за директно спиране на плащанията, докато не се изяснят обстоятелствата.

Тадаръков добави, че по мярка 2 САПАРД досега са одобрени 341 проекта, като парите за 247 от тях са платени. Това са над 239 млн. лв.

В момента са спрени 47 проекта за над 58 млн. лв.

Във връзка с разследването от 2006 г. Тадаръков заяви, че откакто е назначен на поста изпълнителен директор през август е изискал информация за 400 проекта и по-конкретно за състоянието на закупените машини.

Директорът каза още, че на 27 февруари е извършена проверка на представители на ОЛАФ по проекти по САПАРД.
При нея са спрени три проекта на фирмите „ Елпинтрейт", „Палмигра" и „Еврофриго".

Тадаръков допълни, че ще направи всичко възможно, за да възстанови плащанията по спрените пари и бе категоричен, че агенция „САПАРД" е структурата, работеща с европари, която е най-проверявана.

Той каза още, че за да докаже, че „САПАРД" не е провалена още утре ще бъдат подписани договори за 9,8 милиона лева.