Оправдавайки се с вътрешнополитически проблеми, Сърбия отказва да ратифицира енергийния си договор с Русия, научаваме от руското радио Business FM.

Москва е отвърнала на това с щедър жест - ако правителствата на двете страни се договорят за сътрудничество, ще бъдат отменени експортните  такси за доставките на нефт и газ за Сърбия. Моделът ще е аналогичен на Митническия съюз между Русия и Беларус.

Днес се очаква да има развитие в руско - сръбските преговори за митнически преференции за внос на нефт и газ в размер на 15 - 20%. Министърът на инфраструктурата на Сърбия обаче е заявил, че те могат да бъдат въведени само ако междуправителствено съглашение за сътрудничество с Русия бъде ратифицирано в сръбския парламент.

Всъщност става дума за това, дали и кога Газпром ще купи контролния пакет в НИС („Нефтена индустрия Сърбия").

Руснаците искат продажбата на най-голямото предприятие за нефт и газ в Сърбия да се осъществи до края на годината, без конкурс. Руснаците дават 400 млн. евро за акции, 500 млн. евро инвестиции в сръбската държавна компания до 2012 г.

Според министъра на икономиката на Сърбия, подобна сделка е унизителна.

Още през януари Сърбия и Газпром подписаха протокол за сътрудничество. Сделката ще свърже Сърбия в системата на газопровода Южен поток и ще влее свежи пари в сръбския нефтен сектор, изтъкват руснаците.

Сръбското правителство в момента е с ограничени функции, тъй като на 14 февруари президентът Борси Тадич подписа указ за разпускане на Скупщината и назначи нови парламентарни избори на 11 май.

Според президента на Института по енергетика и финанси на Русия, предоставянето на преференциален митнически режим е обикновена практика за страна, която се явява „привлекателна от гледна точка на воденето на държавен бизнес".

С преференциалните си мита правителството жертвало част от доходите си, за да стимулира икономическата активност в другата страна и тя да предприеме ответни действия. Русия гледа на Сърбия като перспективен етап за транспортиране на нефт и газ.

Ако договорът за сътрудничество не бъде ратифициран - а Русия настоява това да стане преди предсрочните парламентарни избори - „пред Сърбия могат да изникнат сериозни проблеми". А именно - отсъствие на инвестиции в икономиката и пропуснати ползи от ренти върху 400-километровия участък от Южен поток, който ще бъде построен в Сърбия. Газпром се надява първите доставки по Южен поток да започнат още през 2013 г. Над $10 млрд. се оценява стойността на проекта за новия газопровод.