Делегация на МВФ вчера пристигна в Белград. Водят се преговори за отпускане на евентуална помощ на страната, която е тежко засегната от световната финансова криза, съобщава АФП.

Разговорите са фокусирани върху подготовката на бюджета на страната за 2009 г. и едно "ново споразумение", съобщава агенция Бета, но не уточнява дали МВФ е предложил заем на Сърбия.

Острият недостиг на чужди инвестиции принуди сръбското правителство да отложи няколко запланувани приватизации, което лиши страната от бюджетни средства.

МВФ е готов да подкрепи икономическата политика на Белград, ако проектобюджетът за 2009 г. получи одобрението на Фонда, каза секретарят в сръбското финансово министерство Янко Гужян.

Делегацията на МВФ пристигна в Белград по покана на сръбското правителство и се очаква да предостави някои насоки в светлината на настоящата финансова криза, предизвикана от срива на ипотечния пазар в САЩ, допълва Гужян.

Без да споменава пряко възможността за получаване на заем от МВФ, Гужян посочва че Сърбия е в ситуация, подобна на тази в Украйна и Унгария, които вече получиха съгласие от Фонда за отпускане на заеми, съобщава Expert.bg.

Вчера цените на акциите на фондовата борса в Белград отбелязаха най-ниските си нива от създаването на борсата. Борсовият индекс Belex-15 спадна за един ден с 0,35%, а от началото на 2008 г. той е загубил 70% от стойността си, отбелязва АФП.