В четвъртък, 3 април, САЩ и Чехия постигнаха споразумение по въпроса за разполагането на чешка територия на радара, който влиза в новата система на американска противоракетна отбрана в Европа, предава агенция AFP.

В съвместно комюнике чехи и американци отбелязват, че постигнатото съглашение предвижда строителство на радиолокационна станция на територията на Чехия, която има задача да следи за възможно изстрелване на балистични ракети от територията на терористични държави, в частност Иран.

Радарът ще е свързан с други елементи на новата противоракетна отбрана, в това число с десет прихващащи ракети, които САЩ планира да разположи на територията на Полша.

Русия от своя страна не веднъж е заявявала, че разглежда американския ПВО щит в Източна Европа като заплаха за своята безопасност, пишат от lenta.ru. На 18 март тази година в Москва имаше руско-американски преговори, но страните не можаха да постигнат компромис за противоракетния щит.

Тогава министърът на отбраната на РФ каза, че принципната позиция на страните не се е променила след преговорите, макар САЩ да са отправили ред интересни предложения. В частност, САЩ са предложили на Русия да й предоставят възможността за проследяване с технически средства на радара в Чехия и базата в Полша.

Споразумението между Чехия и САЩ бе финализирано на срещата на НАТО в Букурещ. Вицепремиерът на Чехия Александър Вондра е пояснил, цитира го news.bg, че споразумението е постигнато на официалния обяд на министрите. Преговорите са приключили, подписването на договора ще стане в най-близко бъдеще. Преговорите между Вашингтон и Варшава продължават.