Саудитска Арабия, която спечели ужасно много от рекордните цени на петрола през изминалата година, започна да подава силни сигнали през последните две седмици, че е съгласна на цена за барел петрол от $50.

Индикациите дойдоха по традиционния загадъчен начин. В Токио миналата седмица, Али ал-Наими, петролният министър на Саудитска Арабия е заявил, че страната му ще поддържа политика за налагане на „умерени цени" на суровината. Предишната седмица в Делхи, той постави вето на предложението за спешно заседание на ОПЕК, на което трябваше да се гласува ново понижение на дневните добивни нива, за да се спре обезценяването на суровината.

Събитията, които изстреляха цената на  „черното злато" над $77 за барел миналия юли, а после го потопиха обратно под $50, бяха извън контрола на който и да е световен производител или обединение на такива. Все пак Саудитска Арабия, най-големият петролен производител в ОПЕК обикновено определя политиката на картела. В момента именно кралството се опитва да предотврати нов скок в цената на суровината, като същевременно разположи по-силна подкрепа, за да спре неудържимото обезценяване.  

Изглежда в момента Саудитите преоткриват факта, че ужасно високите цени на енергийните суровини забавят световната икономика, а от там спада и търсенето на петрола. Все пак има и политически мотив в случая и това е желанието на Саудитска Арабия да намали влиянието на Иран в региона, като единствения начин е с понижаване на цените на петрола. Администрацията на президента Буш не веднъж е оценявала високо желанието на арабската държава да поддържа ниски цени на жизнено важната енергийна суровина.

Повече от всичко останало, правителството на Саудитска Арабия винаги е разглеждала стабилността в региона и света като неразривно свързана с цената на петрола. Геополитическите трудности през настоящата година може да се окажат също толкова непредсказуеми както бяха и през изминалата вече 2006 г.

Анализаторите също са на мнение, че цена за барел петрол от $50-$55 е идеалната среда, не прекалено високи, така че да съсипят световната икономика и не прекалено ниски, за да забавят арабските икономики. Тази цена ще позволи на страните от ОПЕК да са нащрек за евентуално разрастване на конкуренция от нови производителки на петрол, които биха могли да подбият цената на суровината.