Пол Волкер, бивш председател на Федералната резервна банка, в сряда обвини персонала и директорите на Световната банка, че не се отнасят достатъчно сериозно към корупцията, съобщи Financial Times.

Това е довело до борби във вътрешния антикорупционен орган на банката.

Днес ще излезе докладът, който ще представи заключението, че поделението за борба с корупция на банката трябва да се реорганизира, като спре да се занимава с неправомерните действия на по-долния персонал.

Коментарите на Волкер ще прозвучат като защита за бламирания бивш първи банкер на Световната банка Пол Улфовиц, но са хитра нападка срещу сегашния директор Роберт Зьолик.

В интервю Волкер е казал, че ръководството на банката само' не било наясно, дали желае ефективна антикорупционна програма или не.

Тази несигурност се простира и върху министри и представителни органи на страните донори. Имало „някои паралели" с разследването на ООН за финансовите нарушения по програмата „петрол срещу храни".

През февруари бившият президент на СБ Улфовиц се съгласи да назначи независим комитет, който да изследва ролята, която играе вътрешно-банковото поделение за разследване на корупцията. Комитетът бе оглавен от бившия шеф на ФЕД Пол Волкер.

Много служители на банката обвиняваха въпросното поделение, че използва насилнически методи, за да разкрие някакви следи на корупция след служителите.

Заключението на Волкер: служителите на световната банка се правили, че взимат корупцията на сериозно, но мотивите им можели да се подложат на съмнения. Основните причини за напреженията между антикорупционното поделение и банковия персонал била, че служителите не били искрено отдадени на изкореняването на корупцията.

Това е бил „стоящият отдолу фундаментален проблем".

Сега в СБ са недоволни от откровенията на Волкер, защото ще подкопаят подкрепата от Капитолия.

Според изготвения доклад, търканията между отделите в банката са довели до непродуктивни отношения между банката, донорите на фондовете и длъжниците.

Препоръчва се антикорупционното поделение да се освободи от проверките на по-маловажния персонал и да ги прехвърли към друг департамент.

Г-жа Фолсом, съюзник на „бившия" Улфовиц, която сега оглавява антикорупционния отдел, също е подложена на разискване. Дейността й е оценена положително.

Сегашният президент Зьолик намира, че докладът съдържа добри препоръки, но също така заявява, че си правел паралелно разследване и щял да изчака коментарите в идните 45 дни, преди да вземе решение.

Повечето представители от Европа и развиващия се свят считат, че предложението на Уолфовиц за борба с корупцията е бил недостатъчно премислено и дава на президента прекалено много власт.