Докато Европейското първенство в Австрия и Швейцария е в разгара си, Световното по-футбол в ЮАР през 2010 г. е поставено под въпрос поради множество причини, но най-вече заради ескалацията на ксенофобското насилие в страната.

Актовете на жестокост спрямо чужденци и най-вече имигранти от други африкански страни се засилват в цялата страна, а държавата изкара армията, за да овладее положението.

Наказателните акции срещу хора от други краища на света започнаха от Йоханесбург, а сега се разпростират отново в цяла Южна Африка.

Най-потърпевши от поредната ксенофобска вълна са нигерийските имигранти.

От една седмица страната е в извънредно положение, като до този момент са загинали най-малко 24 души.

Председателят на Организационния комитет на световното първенство Дани Джордан призна, че събитията в ЮАР са в разрез с духа на най-популярния спортен турнир, който има за цел да обедини народите от цял свят.

Хиляди бежанци останаха без подслон заради избухналото насилие срещу чужденците в страната, която през последните години, се превърна в притегателен център за хората от централната част на континента, които буквално бягаха от гладна смърт към най-развитата африканска държава.

Вълната на насилие продължава с краткотрайни затишия от 11 май, когато мозамбикски гражданин беше изгорен жив от тълпа в южноафриканско градче близо до едната от трите столици на страната, Претория, където е седалището на изпълнителната власт.

Това се случи месец след предходната вълна от насилие върху имигрантите в Южна Африка.

Жертвата беше тридесетгодишен мъж с мозамбикска националност, който е бил замерян с камъни, преди да бъде изгорен жив от жителите на квартал "Бразавил" в градчето Атъриджвил.

През май в Южна Африка в продължение на 15 дена бяха извършвани нападения срещу имигранти, при които бяха убити най-малко 62 души, стотици бяха ранени, а десетки хиляди прогонени от жилищата си.

В същото време забавянето на строителните работи за Мондиал 2010 е факт. И не е само във Футболния град, който трябваше да бъде открит през 2007 година, а сега крайният срок е 2009-а.

Още пет нови стадиони не са готови, което се отразява в множество доклади до ФИФА. А световната централа обмисля дали да не премести световните финали.

Германия и САЩ вече бяха споменати като варианти за домакини на турнира, а също и Австралия.

Предизвикателството да се организира световно първенство в ЮАР стана отражение на огромните проблеми на страната - нуждата от подобрение на обществения транспорт и пътната мрежа, разширяването на електрическата и водоснабдителната мрежа, създаването на работни места, търсенето на политическо решение за кризата в съседно Зимбабве.

Според плана, с който ЮАР спечели домакинството, през май 2003 г. трябваше да започне строежът или обновяването на 13 стадиона.

Три от тях, където се играят ръгби мачове, покриваха нужния стандарт за международното състезание.

Това са „Елис парк" в Йоханесбург, „Нюландс" в Кейптаун и „Кингс Парк" в Дърбан.

Други пет се нуждаеха от основен ремонт, включително този във Футболния град, като общата сума предвидена за целта беше $112 милиона.

„Нюландс" и „Кингс парк" отпаднаха от общия списък, а вместо това в Кейптаун и Дърбан беше планирано изграждането на нови стадиони.

Започна строежът на още три нови съоръжения - в Полокване, Нелспруит и Порт Елизабет. По план ЮАР ще има най-много зрителски места средно на мач от световното в САЩ през 1994 г.

Но след бързия растеж през миналата година, през тази икономиката на страната започва да се забавя. Ръстът на БВП за първото тримесечие е 2.1% на годишна база, но спрямо предходното тримесечие е 1.9% в сравнение с 5.1% за същия период на 2007-а.

В същото време цените вървят стремително нагоре. Стоманата и циментът се покачиха и очакваните разходи по строителните работи надминаха $1.2 милиарда. Това е повече от 10 пъти над първоначално обявената сума.

Националната банка се съгласи да покрие разходите по построяването на стадионите и да даде още близо $1.3 милиарда за подобряване на обществения транспорт и инфраструктура, но не може да отпусне допълнително време на организаторите.