Европейската комисия обмисля да увеличи отпуската по майчинство от сегашните 14 седмици (98 дни) на 18 седмици (126 дни), като през това време майката ще има право да получава пълната си заплата, съобщи EUobserver.

Отпускът по майчинство варира в различните страни членки на ЕС. В Германия е 14 седмици, в Чехия и Словакия майките ползват отпуск в рамките на 28 седмици (196 дни). В някои страни родителите могат да ползват и 52 седмици (364 дни) отпуск за отглеждане на дете, но не получават пълната си заплата през целия период.

Според плановете на ЕК майките задължително ще излизат в отпуск най-малко 6 седмици след раждането на детето. Останалите дни ще могат да се взимат по избор - преди или след раждането. Допълнителна отпуска ще бъде давана при преждевременно раждане, хоспитализиране на бебето, както и при раждането на близнаци.

Увеличената отпуска ще позволи по-доброто възстановяване на жената след бременност и раждане. Майките ще могат да прекарат повече време със своите деца, както и ще бъде увеличено времето, през което майките кърмят бебета си, са аргументите на комисията.

Как стоят нещата в България

У нас т.нар. „отпуска по майчинство" фактически се дели на две - първата отпуска е право единствено на майката и като време започва от 45 дни преди раждането до деветия месец. За това време майката получава 90% от средномесечното възнаграждение, което е получавала за последните 6 месеца.

Предвиждат се промени в срока на тази отпуска, като се очаква той да бъде увеличен до 1 година. От Министерство на труда и социалната политика обаче не могат да уточнят кога ще стане това, защото трябва „да се направят изменения в нормативната уредба", да се промени законът и т.н.

Втората отпуска, която получава майката, стана доста популярна напоследък след осигуряването на възможността възрастни хора да отглеждат внуците си. Тази отпуска започва след деветия месец и продължава до навършването на втората година. Парите, които майката получава за тази отпуска са минималната работна заплата за страната - през 2008 година тя е 220 лв.

Този вид отпуска майката има право да преотстъпи на бащата или на възрастни родители, които работят на трудов договор. Така майката може да се върне на работното си място, а бащата или бабата да излязат в отпуск по майчинство.

Очакванията са през тази година 3 000 възрастни хора да бъдат включени в програмата.
От Министерство на труда и социалната политика, обаче, не се ангажираха с прогноза каква сума ще бъде изразходвана от държавния бюджет за заплати на възрастните „помощници".