Швейцарското правителство заяви в сряда, че е готово да направи всичко възможно, за да спре предаването на клиентските данни на UBS на данъчните власти в САЩ, предаде New York Times.

UBS отказа искането на американските власти, да даде имената на 52 000 свои американски клиенти, като изтъкна, че е незаконно, по смисъла на законите за швейцарската банкова тайна.

Американското министерство на правосъдието през февруари подведе под отговорност UBS, по обвинение, че банката помага на заможни американци да укриват милиарди долари в тайни офшорни сметки.

"Швейцария показва съвършено ясно, че швейцарското законодателство забранява на UBS да изпълни евентуална заповед на съда в Маями за предоставяне на информация за клиентите на банката," е позицията на Министерство на правосъдието и полицията на Швейцария.

Следователно, "трябва да бъдат взети всички необходими мерки за предотвратяване на това UBS да предаде информацията за 52 000 притежатели на сметки, търсени по гражданското производство в САЩ.".

UBS, най-голямата швейцарска банка, е под голям натиск за постигане на споразумение. Банката вече плати $780 милиона предаде имената на повече от 250 клиенти, за да избегне съдебно преследване по обвиненията в САЩ.

Швейцария прави разлика между данъчните измами и укриването на данъци и не смята, укриването на данъци за престъпление.

Швейцария, подписа през март споразумение да спазва член 26 от правилника на  Организацията за икономическо сътрудничество за развитие на данъчната практика, който изисква от националните данъчни органи да обменят информация при поискване, ако има причина да се подозира, укриване на данъци. Но правителството също така заяви, че "няма намерение да разкрива банкова тайна."

Днес акциите на UBS поевтиняват в Цюрих с 1.38%, до 12.83 швейцарски франка.