След скандалите около цената на тока със сигурност ще има корекция в цената на тока, като вариантите са или да не бъдат приети исканите увеличения от 1 юли, или дори да бъде намалена сегашната цена, прогнозират експерти.

Поевтиняване или най-малко запазване цената на тока може да очакваме от юли, заявиха бившият шеф на Националната електрическа централа Георги Миков и депутатът от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по икономическа политика и енергетика Валентин Николов, пред Дарик.

Според Георги Миков „токът ще поевтинее при няколко условия - да се либерализира пазарът на електроенергия, като се стимулира конкуренцията между търговци".

„При всички случаи ще има либерализация. Оттам нататък ще има по-адекватна цена..., защото има независим регулатор, мисля, че намаляване на тока няма да видим, но ако може да се запази, това ще е супер", коментира Николов.

Той съобщи, че проверките в НЕК и електроразпределителните дружества ще разкрият сделки с източване на пари чрез консултантски услуги.

Припомняме, в четвъртък премиерът Борисов се закани да направи сериозни проверки в електроразпределителните дружества за инвестициите, които е трябвало да направят.

На следващия ден министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заяви, че държавата би могла да получи по няколко милиона лева от всяко от електроразпределителните дружества като дивидент за миналата година.