Значителна част от дълга към България е възникнал до 1989 г., в резултат на предоставени кредити на развиващи се страни, в изпълнение на междуправителствени споразумения.

Това каза министър- председателят Сергей Станишев по време на парламентарния контрол днес в НС.

Премиерът допълни, че към момента, осем от двадесет и седемте страни длъжници, са класифицирани от Световната банка и Международният валутен фонд в групата на страните, чиито задължения трябва да бъдат облекчени до 80-90%. Сред тях са страни като Мозамбик, Сомалия, Замбия, Гвинея.

Премиерът отбеляза, че някои от другите длъжници на България са били в значителен период от време под ембарго, или са в период на следвоенно възстановяване, като например Ирак.

Станишев припомни и политиката на международната общност по отношение дълговете на Ирак към други страни, като отбеляза, че въпреки това, българското правителство прави всичко възможно да не бъдат приложени към България еднакви стандарти, от гледна точка на това, че пропорционално, задълженията на Ирак към българската страна са едни от най-високите.

Министър-председателят заяви, че вземанията на държавните търговски дружества са от системата на МИЕ и са основно от Ирак и Либия. В този смисъл, във връзка с програмата на иракското правителство, стартирана през 2004 г., е дадена възможност на притежателите на вземания да ги заявят за одобрение и приемане чрез определения от иракското правителство агент „Ernst & Young".

Сергей Станишев припомни, че през 2006 г., във връзка с постъпило искане от Министерството на финансите за уточняване на вземанията на България от Ирак, от страна на МИЕ е получена информация общо за 21 дружества, от които с държавно участие са "Кинтекс" ЕАД, "Булгартабак Холдинг" ЕАД, "Балканкар Холдинг" ЕАД.

В заключение, премиерът добави, че по отношение на Либия, въпросите свързани с уреждане на вземания, задължения и други въпроси от страна на български дружества и фирми, осъществявали търговско-икономическа дейност в тази страна, се обсъждат на редовните сесии на смесените комисии за икономическо, промишлено, търговско и техническо сътрудничество.