Freescale Semiconductor Inc., една от най-големите компании за производство на полупроводници в света, се съгласи на изкупуване за $17.6 млрд от група финансови инвеститори, водени от Blackstone Group LP.

Това е най-голямата сума, изплащана някога в технологичния сектор.

Акциите на компанията ще бъдат продадени за $40, с 36 цента премия над борсовата им цена. Акциите увеличиха стойността си с $ 2.44, или 6.5%, след като Ню Йоркаската фондова борса затоври на ниво $37.16 в петък.

Офертата на Blackstone, чийто дял от 15.6 мрд долара ще бъде най-голям в сделката, заедно с Texas Pacific Group, Carlyle Group и Permira Advisers LLP, бе по-добра от конкурентната оферта на Kohlberg Kravis Roberts & Co. и други фирми.

Ръководството на Freescale запази правото си да търси предложения и от други компании, като се ангажира да плати 300 милиона неустойки, ако приеме друга оферта. В петък стана ясно, че решението за продажба на групировката на Blackstone Group е окончателно.

Freescale Semiconductor Inc. е третата по големина в САЩ и деветата в света компания за производство на полупроводници и чипове. Както твърди корпоративният сайт, с продукцията й хората се срещат всеки ден, без да знаят за това: Freescale Semiconductor Inc. е доставила 17 милиарда чипа за компании като Motorola, Sony, Whirlpool, Logitech и производители в автомобилната индустрия като Mercedes, BMW, Ford.

Преди Freescale да се отдели от Motorola през 2004 г., компанията работеше на загуба, но благодарение на промените в управлението и съкращаването на разходите, в осем последователни тримесечия е печеливша.

През 2006 година се регистрират рекордни суми за придобивания от частни инвестиционни компании. До септември тази сума е 358 милиарда долара, изчисляват от Bloomberg. Миналата година цифрата е била $275 милиарда. Изкупуването на Freescale далеч задминава досегашния рекорд от 11,3 милиарда, които финансови фирми платиха за софтуерната корпорация SunGard Data Systems Inc. през миналата година