От 2008 г. за завършващите 12 клас ще има задължителни матури. Единият предмет е Български език и литература, а другият е по избор. Една от възможностите е математика.

Целта е в бъдеще резултатите от тези матури да бъдат използвани при кандидатстване във ВУЗ, или поне за някаква предварителна селекция. За да се запознаят учениците с трудността на изпита, МОН проведе пробен изпит през 2007 г.

На една от математическите задачи, дадени на учениците на пробната матура, отговорът е концептуално сбъркан. Грешката се е разбрала чак по време на представянето на „неудовлетворителните" резултати на кандидат - зрелостниците на конференция на МОН.

Матурата по математика е доста сложна, обясни ни специалистът, който „хвана" грешката. Матурата съдържа 25 тестови задачи (20 задачи със структуриран отговор, верният носи 2 точки, и 5 задачи с неструктуриран отговор, верният се оценява с 3 точки), и 3 задачи, решенията на които се представят в писмен вид с необходимите обосновки. Пълно решение на всяка от текстовите задачи се оценява с 15 точки.

Сбъркан е отговорът на третата текстова задача. Най-странното е, че поне десетки учители и експерти на МОН са работили по пробната матура и допуснатата кардинална грешка не е забелязана от никой от тях. Чак на конференцията внимателен математик е обърнал внимание на колегите си на факта, че учениците са оценявани въз основа сбъркан „верен" отговор.

Сбърканата трета задача е от областта комбинаторика. Комбинаториката може да има изключително практическо приложение, в частност в икономиката и финансите, но в учебните планове е въведена съвсем отскоро. Не само учениците - и експертите, и учителите не са подготвени да решават задачи от сферата на комбинаториката.

Това обаче не пречи на експертите да подлагат на изпитание учениците с новите задачки. Само че негативните последици остават най-вече за учениците. Тъкмо експертът от министерството е заклеймявал завършващите училище, че не разбират от математика, и е лъснала некомпетентността на МОН.   

Задачите, дадени на пробната матура по математика и решенията им могат да се намерят тук. Специалистите, които ни показаха правилното решение, оставиха случая на коментара на гражданското общество.