Американският долар продължава да се котира в близост до двуседмичните си дъна спрямо повечето световни валути, след като слабите американски данни за производствената активност увеличиха вероятността за ново лихвено понижение от ФЕД.

Филаделфийският индекс на бизнес настроенията се е понижил до -24 пункта през февруари, което е било най-силното понижение от 2001 г. насам и много под първоначалните прогнози за слизане до -11 пункта. Това накара пазарните участници да започнат да пресмятат ново лихвено съкращение с 50 базисни пункта на мартенското заседание на ФЕД. Анализаторите коментират, че има малка вероятност Бернанке да направи още една агресивна корекция със 75 базисни пункта до 2.25%.

В допълнителна тежест за долара се оказаха коментарите на Жан-Клод Трише, който потвърди ангажираността на Европейската централна банка да се справи с галопиращата инфлация в Еврозоната. Според последните данни, тя е 3.2% на годишна база, а банката винаги се е опитвала да я поддържа под 2%.

„Доларът получава удари отвсякъде, като вчерашните икономически данни просто приключиха текущата серия", коментира датски анализатор пред Ройтерс. „За разлика от САЩ, в Еврозоната не очакваме скорошно смъкване на лихвите, което е сигнал за продължителна доларова слабост", продължава той.

В момента едно евро се разменя за $1.4830, след като по-рано днес котировките достигнаха $1.4854. Японската йена се разменя при курс от Y107.10 за долар и Y158.85 за евро.

Припомняме, че преди две седмици, доларът направи силно рали спрямо еврото заради нарасналите очаквания за скорошно лихвено съкращение от ЕЦБ. От тогава до днес обаче, еврото укрепна в унисон с коментарите на Трише, за това че банката ще продължи да се бори с инфлацията преди да обърне внимание на „изстиващата" икономика. Днешните данни за ускоряване на активността в европейския сектор на услугите, за сега успяват да задържат еврото в по-високите нива.

Йената успя да извлече силна подкрепа в следствие на слабото представяне на капиталовите пазари, докато австралийският долар продължава да е една от най-добре представящите се световни валути. Прогнозите за ново лихвено покачване от Австралийската централна банка, доведоха до разрастване на „carry-trade" търговските практики. Валутата спечели и от рекордните цени на златото, което страната изнася. В момента курсът AUD/USD е 0.9235, след като по-рано днес се котираше на 0.9170.