Тя бе хвалена, че е постигнала пробив в демократизацията на знанието. Но онлайн енциклопедията оттогава попадна сред сили, които решават дали не е по-добре някои неща да останат в неведение, съобщава The Independent.

Тайната на феноменалния успех на Wikipedia е, че всеки може да редактира милионите блокчета с информация. Но това носи и голяма слабост.

Мултинационални компании, политически партии и популярни организации биха дали мило и драго, за да могат да пренапишат историята и да скрият части от биографията си.

Например ако някое дребно нарушение или неудобен факт трябва да изчезнат по време на избори, записите в Wikipedia няма да бъдат подминати. А съдържанието може да се променя без особен труд. Ако публична компания се заема с поглъщане, което е чувствителна тема, трябва ли инвеститорите да знаят за всички нарушения правата на човека на компанията - цел?

В един уеб сайт, Wikiscanner, са проследени редакторските промени, направени в Wikipedia. Установени са хиляди преднамерени редакции, прикриващи неудобните за военните или поръчковите писатели на полтиците теми. Пипали са и корпоративните надзорници, които са мислили, че цензорските им промени ще останат незабелязани.

Сред хванатите да пренаписват историята са Лейбъристката партия, Републиканската партия, ЦРУ, сциентолозите - които както е известно са обсебени от своя PR. Обаче англиканската и католическата църква?

Сайтът, който е пипнал цензорите, е изработен от Вирджил Грифит, докторант в Калифорнийския технологически институт. Той е заредил цялата енциклопедия и е изолирал интернет записите за направените промени и IP адресите. Сверил е IP адресите с публичните услуги за нет адреси, и е лъснала най-голямата фурнаджийска лопата.

Установените промени, всъщност нарушения от гледна точка на морала, са смайващо количество. Най-логична е постъпката на ФБР да махне снимките на Гуантанамо. Exxon Mobil крие нефтен разлив от осемдесетте. Текстът „още не е платила $5 млрд. компенсации на 32,000 рибари от Аляска", е заменен от компанията с нещо друго.

Републиканците дават да се знае в Wikipedia, че свалянето на режима на Садам Хюсеин не е било „окупация от САЩ", а „освобождение водено от САЩ". Боинг са изтрили „една от водещите компании" и са станали „водещата". Компютър, регистриран на Dow Chemical Company е изтривал пасаж за химичното бедствие в Бхопал от 1984, коствало 20,000 живота.

Някои записи са били изтривани, а после възстановявани от редакторите на Wikipedia. Изброяването на нарушенията преставлява вълнуващо четиво.

Авторът на системата, разкрил заличаването на следите, отдавна е мислил за подобно изобретение, но е бил твърде погълнат от научната си работа и едва преди седмици е успял да се заеме с това.

Wikipedia казва, че Грифит е установил нещо, което те самите отдавна са предполагали. Представител на Wikipedia е казал: „Wikipedia е само работен вариант на историята, постоянно се променя и зависи от доброволците, редактиращи страниците. Но умишленият опит да се променят факти или смислени коментари е вандализъм".

Wikiscanner е анализирал база данни на 34.4 милиона редакции, осъществени от 2.6 млн. организации и лица от 2002.