Милиардерът инвеститор Джордж Сорос прогнозира за икономиката на Съединените щати, че ще се опитва да нарасне при свиване на реалното потребление, като каза, че опасения от инфлацията, ще доведат до повишение на  лихвените проценти и ще задавят растежа, предаде Reuters.

Сорос, един от най-успешните хедж фонд мениджъри, говори на работна закуска, организирана от WSJ във вторник.

Милиардерът подчерта, че потребителските разходи са основното гориво за икономиката, но със съживяването на пазара, ще се съживят и страховете от инфлация.

В същото време, според него, увеличението на доходността на американските облигации, пък води до покачване на ипотечните лихвени проценти, застрашаващо възстановяването на пазара на жилища и увеличението на заявките за рефинансиране на взетите кредити, което помогна да се запази крехкият финансов баланс на ударените от рецесията домакинства и накара банките да продължат да им отпускат кредити.

Поевтиняването на облигациите и покачването на ипотечните лихви може да предизвика значителна корекция на последното рали на световните фондови пазари,  докато Федералния резерв се опитва да изведе страната от 18-месечна рецесия.

Сорос се оттегли от активно участие на пазара по-рано тази година, след като преведе компанията си през кризисната 2008 г.. Той направи около $1.1 млрд. през миналата година, според списанието Institutional Investor's Alpha.

Милиардерът, който направи големи печалби, играейки с валути на силно контролирани пазари, заяви, че международните финансови пазари се нуждаят от глобално регулиране, но апелира за минимална правителствена намеса.

"Идеята за самостоятелна корекция на пазарите е недоразумение", каза той. Това което правителства трябва да направят, според него, е да признаят, че не могат да предотвратят мехурчета, но да се опитат да ги контролират и да ограничат тяхното разрастване.

"Регулаторите винаги ще са лошите", счита Сорос, "Ето защо те трябва да се намесват възможно най-малко."

Според него те обикновено се опитват да се контролират паричното предлагане, а след това оставят свободни пазари се погрижат за всичко останало, но подобен подход е погрешен.

По същата причина, Сорос смята, че усилията на регулаторните органи и правителствата да спрат спукването на балоните в икономиката в продължение на повече от 25 години са довели до надуването и пръскането на "супер балон," който доведе до сегашната икономическа криза.

Сорос се опасява, че правителството на САЩ може би прави сериозни грешки при справянето с текущата кредитна криза и рецесия. Мащабните разходи за стимулиране на икономиката и спасяване на банките са довели до балон в бюджетния баланс.

Според милиардера, въпреки че най-лошото от кризата през 2008 г. е минало, инвеститорите изглежда не са си научили урока.

"Хората искат да се преструват, че кризата не се е случила", каза той. "Те искат да се върна към бизнеса, както обикновено."