Столичният общински съвет се събира на извънредно заседание, като темата е да бъде ли проведен местен референдум за развалянето на концесионния договор със „Софийска вода".

В края на месец август стопанската комисия в общината отхвърли искането на групата на БСП за провеждането на референдум, като се очаква на днешното заседание мнозинството от ГЕРБ отново да не приеме искането.

Заместник-председателят на СОС Николай Стойнев заяви пред Дарик, че развалянето на договора с дружеството ще доведе до сериозни последствия за столичани.

„Предложението, което правят от БСП за прекратяването на договора по този начин, може да доведе до много сериозни последствия. И от финансов аспект - в плащане на стотици милиони от софиянци в джоба на концесионера, образно казано, и след това - обществени последици като поддръжка на ВиК мрежата, като възможност следващите няколко години, докато траят съдебните процедури, на практика да не се влагат никакви средства и да не се поддържа тази мрежа, което може да доведе до сериозна криза в тази област", обясни Стойнев.

От БСП пък твърдо настояват за провеждането на референдум и за незабавното прекратяване на концесионния договор, заяви Калоян Паргов.

„Твърдо стоим зад позицията си за този референдум. Той сам по себе си не значи, че се разваля договорът. Има си процедура, има си ДКЕВР. В момента правят проверка, надявам се в НС да бъде изслушана ДКЕВР за тази проверка, както и „Софийска вода", Столична община и да се види докъде е стигнало неизпълнението на тези договори и дали имаме основание за това. Този референдум ще ни даде основание да бъдем по-убедителни в нашите аргументи, защото гражданите, като плащат от джоба си , не са доволни от обслужването", допълни Паргов.

Преди началото на днешното заседание пред сградата на Столична община е насрочен протест, иницииран от ВМРО с искане за разваляне на договора с дружеството.