Четвърти ден продължава стачката в "Мини Марица-изток". В нея се включват над 90% от миньорите на смяна, твърдят от синдикатите. Обобщените данни на ръководството на обаче показват, че от назначените 2960 работници и служители на 18 януари дневна смяна, ефективно ще стачкуват 2300 (77%).

Ръководството на предприятието ще преговаря с миньорите единствено, ако те приемат бонус за добри резултати, в размер на 150 лв. на човек. От синдикатите обаче са категорични, че няма да отстъпят от искането си за премии от по 1000 лв.

Енергията, произвеждана от топлоцентралите във Варна и Бобовдол, които могат да заместят спрените мощности, е с 50 % по-скъпа, обясни в студиото на Денят започва на БНТ председателят на енергийния регулатор (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Той каза още, че има и други фактори, от които зависи поскъпването на електроенергията. На първо място Семерджиев посочи въглеродните емисии. Гратисният период за централите, които работят на въглища, е приключил и те ще трябва да калкулират инвестициите за намаляване на емисиите в производствената цена. Този ефект може да бъде смекчен, ако се поиска дерогация - да се продължи гратисния период, за да не се налага рязко повишение на електроенергията.

Факторът СО2 квоти е доста значителен върху цената, подчерта Семерджиев. Той беше категоричен, че от 1 юли, независимо от стачката поскъпване на тока ще има с около 7-8%, но голямо внимание ще оказват и цените на въглеродните емисии. В момента те са спаднали на международните пазари и ако тази тенденция се запази ефектът от СО2 квотите може да бъде и по-малък и увеличението на цената на електроенергията да бъде още по-малко.

Председателят на ДКЕВР припомни, че у нас цената на електроенергията е с 35% под средната за ЕС.

Ако стачката продължи дълго, износът на електроенергия може да спре. Протест, по-дълъг от седмица, ще обърка работата на централите, а това ще се отрази на цените на тока, прогнозира Семерджиев.

Ако се наложи промяна на режима на работа или се спре работа, заради липса на доставки на въглища, тогава цялата електроенергия, която се купува от комплекса „Марица-изток", тогава ще трябва да се купува на свободна цена от т. нар. студен резерв. Това означава минимум 50% по-скъпа производствена цена. В общия микс тя няма да се отрази като 50% по-скъпа електроенергия, но ще има своето съществено влияние. Всичко зависи от продължителността на стачката, подчерта Семерджиев.

Според него досега не се е ползвал студения резерв. При някаква авария са ползвани резервните мощности на другите топлоцентрали и до подобна крайна мярка не се е стигало. Някаква асоциация може да бъде направена, когато ни беше спрян руския природен газ през 2009 г. Тук също става въпрос за спиране на едно основно енергийно гориво, каквито са въглищата.

Ако стачката продължи в рамките на една-две седмици, тогава няма да има условия за поскъпване на електроенергията от фактора стачка, обясни председателят на ДКЕВР. Допълнителни разходи ще бъдат направени за набавяне на използвания по време на стачката резерв от въглища, за евентуални неустойки, които не би трябвало да се отразят върху крайната цена на електроенергията.

Миньорите стачкуват от неделя, 15 януари. Тогава след назначението на нощната смяна в 20.00 часа, ефективни стачни действия започнаха 100% от миньорите. А причината - отказът на изпълнителния директор на "Мини Марица Изток" да изпълни подписаното споразумение от 12 юли 2011 година. Миньорите се обединиха категорично и срещу затварянето на енергийни мощности в страната, което неминуемо ще доведе след себе си и до закриване на рудници. Те се противопоставят и на увеличаването на възрастта за пенсиониране, която според тях е "геноцид към българските работници".