1 януари 2007 г. трябва да отбележим със самочувствието на народ, който има не само богато историческо и културно наследство, но и настояще, и бъдеще и има с какво да допринесе за успеха на Европа. Ние можем да намерим своето достойно място в общността на европейските народи, които живеят в съюз на свобода, демокрация, справедливост и социална пазарна икономика.

С тези думи министър-председателят Сергей Станишев откри първото заседание на Националния комитет за отбелязване присъединяването на България към Европейския съюз.
На него беше обсъден проектът на програма за честванията, която ще бъде утвърдена от Министерския съвет до 16 ноември, съобщиха от пресцентъра на МС.

Пред гостите си премиерът посочи, че досега са получени много и разнообразни проекти за отбелязването на тази историческа дата. Той определи като важен фактът, че те не предвиждат само веселби, концерти и фойерверки, а носят съществен съдържателен елемент и са свързани с познаването на българските граждани на същността на ЕС, за това как той функционира, какви възможности се откриват пред хората, бизнеса, неправителствените организации, общините, пред цялото ни общество, как да се подготвим по-добре за използването им, да преодолеем проблемите и трудностите, които са неизбежни в периода на адаптация към общия пазар и европейските институции, така че България да бъде по-конкурентоспособна, по-влиятелна като държава и по-уютна за живот на своите граждани.

Сергей Станишев информира членовете на комитета, че е предложил на президента Георги Първанов честванията да бъдат под негов патронаж.

Датата 1 януари е достойна за празник, тъй като отбелязва най-голямото събитие, което увенчава края на прехода, заяви Желю Желев, президент в периода 1990-1997 г. Според председателят на Народното събрание Георги Пирински е необходимо да се намери верния тон и верните послания към българското общество, тъй като нито еуфорията е уместна, нито прекаленият скептизицъм. По негова инициатива на 10 януари ще има тържествена сесия на Народното събрание, на която ще бъде направена историческа оценка на постигнатото и ще се посочи това, което ни предстои. Президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) и премиерът Симеон Сакскобургготски (2001-2005 г.) също подчертаха необходимостта наред с тържествата да се положат допълнителни усилия, за да се представят пред обществото предстоящите предизвикателства.

Председателят на Съюза на издателите в България и главен редактор на в. „Дневен Труд" Тошо Тошев открои значението на медиите, които трябва да помагат и на политиците, и на държавниците, и на правораздавателите, и на цялото ни общество да проявяват непримиримост към всичко, което противоречи на европейските ценности и правила - корупция, ниски стандарти, омраза и др.

Висока оценка на обсъждането, което отива отвъд разискванията за церемониите и празненствата и се говори за задължения, за работа, за споделяне на ценностите на Европейския съюз, даде новият ръководител на делегацията на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис. Впечатлен съм от спецификата на предложенията, които целят да се разпространи информация в цялата страна, каза той и добави, че в Брюксел също се предвижда организирането на събития около срещата на върха в средата на декември и началото на януари.

Вицепремиерът Ивайло Калфин запозна участниците в срещата с обобщените до момента около 80 предложения за прояви в различни градове на страната. Те са основно в три групи - в периода ноември-декември, около честването на Нова година и организирането на дни на България в Европа. Националната програма е отворена за нови идеи, подчерта още външният ни министър.