Българският министър-председател Сергей Станишев изрази снощи подкрепа за предложения вчера от британския премиер Гордън Браун план за сериозни промени в световния финансов ред, включително чрез създаване на световен механизъм за наблюдение и контрол върху най-големите финансови институции и слагане край на съмнителни практики на големи банки.

Гордън Браун представя инициативата си пред започналия в Брюксел Европейски съвет, срещата на държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз.

По-късно планът му бе раздаден в писмен вид на британски журналисти, които го предоставиха на БТА. Британският премиер пледира също за дълбока реформа на големи международни финансови институции като Международния валутен фонд и Световната банка.

Трябва да има глобален начин за наблюдение на финансовата система. Световната икономика се нуждае от система за ранно предупреждение, каза Гордън Браун и настоя да бъде разработен "график" за осъществяване на предложенията му "в рамките на следващите седмици и месеци".

Той съобщи също, че е информирал за плана си председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, президента на САЩ Джордж Буш и президента на Бразилия Лула да Силва.

Трябва да  е ясно, че европейските институции и европейските лидери действаха много бързо, показвайки силно политическа воля. Бяха приети ред инициативи, чрез които да се успокои обстановката и да се вдъхне по-голямо доверие във финансовите пазари, банковата система и икономиката на Европа като цяло, заяви българският министър-председател Сергей Станишев.

Мисля , че планът на Гордън Браун  е един добър план, който се фокусира точно върху трите фази, за които вече споменах, заяви българския премиер в отговор на журналистически въпрос.

Тези фази са, припомни той, стабилизиране на финансовата система чрез гаранции за банките в Европа и за спестяванията, осигуряване на по-добро банково регулиране в Европейския съюз, което да е по-прозрачно и ефикасно и което да включва по-добра комуникация с другите глобални играчи и трето - да бъде преценен ефектът върху реалната икономиката и мерките, които трябва да бъдат взети, за да не бъде засегната икономиката толкова сериозно.