Компанията за производство на целулоза „Свилоза" реализира инвестиционна програма за намаляване на енергийните разходи на обща стойност 9 млн. евро.

Това стана ясно на проведения в Лондон форум за енергийна ефективност, чийто почетен гост беше дъщерната на „Свилоза" компания „Свилоцел", която представи своя успешен опит във внедряването на проекти за енергийна ефективност.

Проектът е част от инвестиционната програма на завода за утрояване на производствения капацитет за производство на листова целулоза до нивото от 150 000 тона годишно.

Внедрената с помощта на Европейската банка за възстановяване и развитие програма за енергийна ефективност дава една възможност на нашата компания да реализира намаляване на енергийните разходи от 13% на 1,7% от общите приходи, заяви представителя на „Свилоцел" по време на форума.

В „Свилоза" е внедрен и първия успешно реализиран проект в Източна Европа по Протокола от Киото за редуциране на емисиите на парникови газове. Проектът представлява инсталация за изгаряне на биомаса, уточниха от дружеството.

Компанията продължава и ще продължи за в бъдеще своята активна политика по опазването на околната среда като предлага екобрикети - гориво от възобновяеми енергийни източници, каквито са дървесните отпадъци от производството на целулоза.