В края на всяка календарна година управляващите започват яко търсене на пари за изплащане на тринадесета заплата и пенсия на всички разчитащи на бюджетната ясла.

И това въпреки предупрежденията на анализатори, емисари на МВФ и трезвомислещи икономисти:

  • Да не се раздава тринадесета заплата на държавните служители;
  • Да не се наливат средства и да се правят експерименти без преструктуриране на пенсионното дело;
  • Да не се правят изявления от рода на "в светлината на ревизираните бюджетни прогнози правителството увеличава бюджетните разходи с ..., което ни позволява да посрещнем натиска в края на годината за разходи като добавки към заплатите и пенсиите (13-та заплата и пенсия).

Това го правеха и леви и десни правителства, вкл. кабинета на Иван Костов и то още в началото на мандата му. В отчета за държавния бюджет за 1998 г. на финансовия министър Муравей Радев бе записано, че "част от реализирания бюджетен излишък е използван за финансиране на национално значими цели", като на първо място е посочено, че са "изплатени 13-та заплата и 13-та пенсия...".

Въпросът сега е дали лявото правителство на Станишев ще успее да намери за втори път, след миналата година, средства за тези социално значими приоритети?

Отново ще чакаме декември месец, когато ще стане ясно дали ще има 13-та заплата и пенсия. Както заяви управителя на НОИ, "ако ще даваме коледни пенсии, те трябва да са поравно за всички". Синдикатите са "за" и с двете ръце. Зам.председателя на КНСБ Иван Кокалов, заяви, че всички бюджетни служители и пенсионерите трябва да получат коледни добавки. Но вероятно финансовият министър както и миналата година ще заяви, че "много ми се иска да има 13-та заплата в бюджетния сектор, но не зависи от мен, а от обективната икономическа ситуация". С други думи "много ми се иска, но не ми стиска".

Така ли е наистина? Няма ли бюджета резерв за подобни социални коледни подаръци, но и дали това раздаване на калпак е най-правилното социално-икономическо решение?

Ако се изтръска бюджетния чувал ще се окаже, че в края на годината може да има за всекиго по нещо - за пенсионери и държавни служители. Според разчетите излишъците в хазната са над 2,1 млрд. лева, а според синдикалните експерти около 170 млн. лева ще са необходими за цяла 13-та заплата на близо 440 000 бюджетни служители, плюс още 50 млн. лв. осигуровки. А за средна коледна добавка от 90 лв. на пенсионер ще отидат още 160 млн. лева.

С други думи "пари има действайте"!

Въпросът е, че раздаването на калпак само ще ощети онези, които имат най-голяма нужда от тези пари - пенсионерите, учителите и служителите с най-ниски заплати, защото във висшата администрация не разчитат само на тези надбавки, а участват в международни проекти, в бордове на държавни фирми и средномесечният им доход надхвърля многократно тези мижави коледни парици.

Не, че това чудо "13-та работна заплата за държавните служители" го няма по света, но в Сингапур, например, където е най-високо платената държавна администрация е записано, че работната заплата на "гражданския" чиновник се състои от:

  • Базисна ставка;
  • Ежегодна надбавка, която при извънредни обстоятелства може да бъде намалена;
  • Надбавка за производителност на труда, основаваща се на резултатите от груповата работа и може да достигне до 20% от базисната ставка;
  • 13-та работна заплата, която обаче зависи от резултатите от труда

С други думи време е някое правителство да определи правилата за получаване на 13-та работна заплата и тя да бъде заложена в държавния бюджет, а не всяка година да бъде поредното подаяние на поредното правителство. Дори нещо повече, не трябва да я наричаме тринадесета работна заплата, а просто да бъде включена в системата на премиране за свършена работа от страна на държавната администрация. А тринадесетата пенсия нека бъде резултат от реформираната пенсионно-осигурителна система.