"Тефтерче отложи отчета на кабинета" е заглавиe от в. "Труд"
Отчетът, който кабинетът "Орешарски" трябва да изнесе пред парламента за първите 100 дни от мандата си, се отлага поне със седмица. Вместо да изслушват премиера Пламен Орешарски за постигнатото до момента, утре депутатите вероятно ще разглеждат доклада на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси за 2012 г.
Очаква се в пленарната зала да бъде повдигната темата за тефтерчето с поръчки на бившия шеф на комисията Филип Златанов. След скандала с тефтера Искра Фидосова от ГЕРБ напусна парламента и ръководството на партията, тъй като сред често срещащите се инициали там бяха и И. Ф. В левицата обмислят и създаването на анкетна комисия, която да разследва случая, научи "Труд".
Прочети още от в. "Труд"

"100 пропуснати дни за икономиката и бизнеса", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
В стремежа си за бързо завземане ешелоните на властта правителството остави на заден план икономическата политика и важните решения, макар да произведе няколко плана за тях. Първите 100 дни от управлението му ще се запомнят най-вече с актуализацията на бюджета и вдигането на тавана на дълга с 1 млрд. лв. (с наложено вето от президента заради липсата на прозрачност за харченето на парите), предложения за няколко мерки срещу сивата икономика и облекчаване на режима за ДДС за малкия и средния бизнес.

Взеха се няколко спорни решения в енергетиката, които ще доведат след себе си повече проблеми, отколкото ползи, бави се подготовката за следващия програмен период в земеделието, липсва напредък при усвояването на европейските средства по сега действащите програми.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Гражданите се загубиха в лабиринта на цифровизацията" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Цифровизацията, за рекламата на която през последните месеци бяха похарчени 17.5 млн. лв., продължава да е "тъмна Индия" за около 210-те хиляди правоимащи да получат декодери 25 дни преди окончателното спиране на аналоговия сигнал. Процесът за получаване на ваучери и безплатни декодери от социално слабите и възрастни хора е толкова неясен, че дори самите институции, ангажирани с раздаването им, си противоречат в наставленията как и къде става това, показа проверка на "Сега". В същия дух са и 20-ината жалби, получени за броени дни в кабинета на омбудсмана Константин Пенчев, заради което той е сезирал социалния министър Хасан Адемов. Няколко жалби са получени и в Комисията за защита от дискриминация.
Прочети още от статията на в. "Сега"

„С тока популизъм - а устойчива реформа?", пише в. „24 часа"
Действията, предприети през първите 100 дни на правителството, могат да се обединят в няколко групи.
На първо място имаше един пакет от спешни мерки със социална насоченост. Те нямаха особено голямо значение за бюджета, защото бяха малки по размер, но все пак в някаква степен отговориха на предизборните обещания, така че бяха очаквани.
Доста по-важни според мен са мерките в областта на пазара на труда, част от които започнаха с пакета за младежката заетост. Част от тях са намерения на Министерството на труда и социалната политика и ако бъдат проведени, биха имали доста по-сериозен позитивен ефект. За актуализацията на бюджета много се изговори и изписа, но на сайта на министерството на финансите още стои видео с интервю на министъра, който казва че ще се вместят в стария бюджет.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Прокурори подхванаха "Белене"", извежда на първа страница в. "Стандарт"
18 милиона евро са били присвоени под формата на консултантски услуги по проекта АЕЦ "Белене" по време на управлението на Бойко Борисов и последвалия го служебен кабинет на Марин Райков. От Софийската градска прокуратура обявиха вчера, че са образували досъдебно производство за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващи тежък случай. В момента се събират и доказателства за други престъпления, включително безстопанственост. С постановление от 9 август 2013 г. делото е възложено на Следствения отдел на градските прокурори. От държавното обвинение отказаха подробности и обявиха, че оповестяването на всички факти по случая ще бъде съобщено след повдигане на съответните обвинения. Към момента делото е срещу виновни длъжностни лица от Министерския съвет.
По-рано вчера обаче председателят на ЕНП Мария Капон изнесе данни, според които плащанията за консултантски услуги са извършвани от кабинета "Борисов" и служебния кабинет на Марин Райков. Те са ставали независимо от решенията на Народното събрание и Министерския съвет за спирането на проекта още през март 2012 г. През февруари тази година с референдума прекратяването на проекта окончателно бе потвърдено. Капон изнесе още факти, от които става ясно, че има три фактури с плащания.
Прочети още от в. "Стандарт"

„И ОИСР видя съвземане на европейската икономика", пише в. "Капитал Daily"
След като публикуваните в понеделник индекси на Markit за поръчките, отчитани сред мениджърите в производствения сектор (PMI), отбелязаха ръст на промишлената активност в еврозоната за втори пореден месец и с най-голям темп от повече от две години насам, във вторник и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) подобри перспективата си за Европа.

Според есенната прогнозата на ОИСР (която се прави два пъти годишно) Старият континент най-накрая се връща на пътя на възстановяването, съобщи Reuters. Що се отнася до развитите икономики - водени от стабилния растеж на САЩ, техните перспективи постепенно се подобряват. Забавянето в много от развиващите се страни обаче ще се окаже спирачка към бърз глобален ръст и за момента той ще си остане слаб.

"С две думи, напредналите икономики растат повече, а развиващите се икономики - по-малко", обобщи главният икономист на ОИСР Пиер Карло Падоан.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Правителството на 100 дни - отсъстващ премиер, хаотични министри", пише в. "Сега"
00 дни след встъпването си в длъжност кабинетът "Орешарски" продължава да няма лице. Премиерът отсъства от публичното пространство. С малки изключения министрите му са хаотични и загубени в секторите, за които отговарят. Кабинетът панически се стреми да доказва, че е програмен, но всъщност е програмиран в задкулисията на властта.
Първите 100 дни от работата на кабинета преминаха в безпрецедентен граждански натиск върху актьорите във властта и остро политическо разделение в обществото. Аферата "Пеевски" помете крепящата се на личния капитал на Пламен Орешарски претенция, че правителството е експертно, и припомни грозните зависимости между политическите партии. След фиаското с Пеевски правителството е абсолютно неприемливо за една голяма част от обществото и каквото и да прави, е обречено на неодобрение. Протестите срещу кабинета на свой ред мобилизираха симпатизантите му, които и в най-добрите си дни могат лесно да се преброят, а предстои тежка зима, която вероятно още повече ще ги стопи.
Прочети още от в. "Сега"

"Държавният дълг скочи с 2 млрд. евро", пише в. "Стандарт"
Държавният дълг нарасна с 2,15 млрд. евро за последните четири години и към края на юли е 6,9 млрд. евро, сочат данните на Министерството на финансите. В същото време фискалният резерв на държавата е намалял с 2,14 млрд. лв. до 5,57 млрд. лв. Така общо от увеличението на дълга и намалението на наличните пари на правителството фискалната позиция на хазната за четири години се е влошила с 4,2 млрд. лв. Фискалният резерв на страната трябва да бъде 4,5 млрд. лв. в края на годината, пише в закона за държавния бюджет. В същото време обаче именно през последните месеци на годината са най-големите разходи на държавата, тъй като тогава по традиция хазната разплаща голяма част от текущите си задължения към бизнеса. Сега правителството на Пламен Орешарски иска да изчисти дори старите дългове на бюджета към частните фирми, които са останали неразплатени през последните години, както и да ускори връщането на ДДС. Целта е да се влеят пари в икономиката и да се намали междуфирмената задлъжнялост. Именно затова, както и за да се повиши размерът на фискалния резерв, в актуализацията на бюджета беше записано, че хазната може да пусне допълнителен дълг от 1 млрд. лв. през тази година.
Прочети още от в. "Стандарт"