Режисираната ескалация на обществено напрежение относно искания за несъобразено с реалните възможности увеличение на работните заплати, може да ни принуди да предприемем закриване на работни места.

Това заявиха от Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил в официално писмо до синдикатите.

Подстрекаваните нарушения на трудовата дисциплина и нелоялното поведение от страна на работниците може да ни принуди дори да търсим възможности за изнасяне на производствените мощности от България в съседни страни, заявиха от текстилния бранш.

Тази алтернатива не е в интерес нито на работниците, нито на националната икономика, но ако изкуствено създаденото напрежение в отрасъла не стихне може да се стигне и до такъв развой на събитията, казаха още представителите на асоциацията, в която членуват най-големите производители и износители на тектилни продукти у нас.

По техни думи браншът не получава очакваната подкрепа от страна на правителства, политически организации и синдикати, които до момента не са създали адекватни лостове и механизми за стимулиране на производителите и износителите на текстил и облекло в страната.

Браншът „Текстил и облекло" е експортно ориентиран и осигурява около 170 000 работни места. Годишният оборот е близо 1,8 милиарда евро. Отрасълът е един от малкото в българската икономика с положителен търговски баланс, който за миналата година възлиза на 324 млн.евро.