Веригата бензиностанции "Темпо Петрол" ще стане първата в страната, която от януари 2007 година ще предлага биетанол на своите клиенти.

Това съобщи управителят на компанията Албена Даскалова, цитирана от в. "Монитор".

Биоетанолът ще се доставя от завода в Алфатар, Силистренско, който за момента е единственият за производство на екологичното гориво.

Производството на биоетанол в момента е 15 хил. т. годишно, като през 2008 г. то ще нарасне на 55 хил. т., след като започне производството и в завода на „Захарни заводи" в Горна Оряховица. Към момента пък страната ни произвежда около 61 хил. т. биодизел годишно, като прогнозата за 2008 г. е то да нарасне на 594 хил. т.

Веригата бензиностанции ще смесва биоетанолът с бензин в съотношение 15 към 85 на сто, а цената му ще бъде най-малко със 7-8 стотинки за литър по-ниска от тази на стандартното гориво, каза Даскалова.

Проблемът в цената на този тип гориво идва от проблема с акцизите върху биогоривата и по-специално дали смесите от биогорива ще се облагат с такъв.

В момента насърчителната и стимулираща политика на държава относно биогоривата идва в лицето на приетите със закона за акцизите нулеви ставки за биодизелът и биоетанолът у нас.

Нулевата акцизна ставка за т.нар. смеси от биогорива с конвенционални горива може да бъде факт единствено след нотификация пред Европейската комисия, която пък не може да бъде факт без действащ закон в тази насока, какъвто за момента у нас няма.

Според Европейската директива, която ние от 1 януари трябва да спазваме 2003/30/ЕС за биогоривата, всяка страна-членка трябва да разполага с 2%-тен пазарен дял на биогоривата в сектора на транспорта. За 2010 г. тази цифра е заложена за 5.75% дял.