Процедури по концесионирането на три важни обекта ще стартира до края на годината транспортното министерство.

За три пристанищни терминала - Видин Север и Фериботен комплекс Видин като един общ проект,  пристанище Видин Център и Пристанище Лом вече се подготвят необходимите документи. За някои от обектите процедурата е в напреднала фаза.

Особен интерес се очаква да предизвика концесията на летище -Русе. В началото на ноември трябва да излезе решението на Министерския съвет за откриване на процедурата.

Точно година по-рано се заговори за апетитите и плановете на чужди инвеститори към граничното българско летище. Процедурата се проточи повече от 2 години, тъй като военното летище Щръклево до Русе трябваше да се прехвърли като собственост от МО към МТС, за да се задействат концесионните процедури.

2 от 5-те точки в предконцесионния анализ на летището бяха отхвърлени и се наложи доработката им.

На дневен ред все още е офертата на швейцарския консорциум "ETIA", който още в началото на миналата година декларира готовност да вложи около 100 млн. евро в русенското летище. Плановете на швейцарците предвиждат развитието на летището за международни карго полети.

Запитване за съоръжението са отправили и италиански бизнесмени от област Павия, която е побратимена с Русенска област.

Концесионните процедури за Видин Север и Фериботен комплекс Видин, както и за Видин Център и Лом, се очаква да бъдат стартирани в края на декември.

Планира се предоставяне на двата терминала на един концесионер.