643 млн. т. гориво или иначе казано 7472 гигаватчаса електроенергия икономии трябва да реализира България за следващите 9 г., каза днес председателят на Агенцията по енергийна ефективност Таско Ерменков.

На въпрос на Money.bg има ли ясна политика на държавата и какви ще са механизмите за реализиране на тези икономии, Ерменков отговори, че с бюджета за 2007 г. всички министерства са длъжни да заделят средства за енергоспестяващи мерки.

Миналата година държавата е отпуснала 1 млн. лв. за подобряване конкурентноспособността на малкия бизнес, като същата сума ще бъде отпусната и тази година.

По думите на Ерменков, са предвидени редица механизми, с които да се стимулира частния бизнес да предлага енергоефективни услуги.

Един от тези механизми е обвързването на енергийната ефективност с т.нар. данъчна пауза за фирмите.

Друг механизъм, предвижда електроразпределителните дружества директно да предлагат на крайния потребител енергоефективни услуги на конкурентни цени или да внасят във фондовете за енергийна ефективност пари от печалбата си.

Ако тези икономии не бъдат постигнати, в директивата на ЕС за енергийна ефективност няма предвидени конкретни санкции, но държавата подлежи на големи глоби по общия договор за неизпълнение на директиви с ЕС, уточни зам.-министърът на икономиката и енергетиката Валентин Иванов.