Цената на петрола марка Brent се стабилизира на нивото около 114 долара за барел доколкото инвеститорите се поуспокоиха малко за доставките в случай на военни действия от страна на САЩ срещу Сирия.

По обед фючърсните сделки за северноморската марка поскъпнаха с 47 цента до 114,48 долара за барел, като по-рано в днешната търговия спаднаха до 112,20 долара за барел. Контрактите за американския индикативен сорт поевтиняха с 46 цента - до 107,19 долара за барел, съобщава Reuters.

Президентът на САЩ Барак Обама реши да получи одобрението на Конгреса за военен удар срещу Сирия. По този начин началото на военна операция се отлага най-малкото за седмица, тъй като американските депутати са в лятна ваканция да 9 септември.

Активността на производствения сектор в Китай през август нараства за първи път от четири месеца насам което от своя страна задържа падането цените на суровината.

„Петролът би бил още по-евтин, ако не бяха тези икономически данни от Китай. Пазарът продължава да следи събитията в Близкия Изток и по-специално в Сирия, но напрежението у инвеститорите отслабна, затова и цените слизат надолу", обяснява анализаторът на OptionsXpress, Бен Ле Брюн.

Според експерта, ако ситуацията около Сирия не се влоши внезапно, WTI ще се търгува в близките дни около 106 д. за барел, а Brent - около 113 д. за барел. В противен случай цената на двата еталонни сорта ще скочи с 3-4 долара за барел.

Среднодневният добив на страните от ОПЕК през август се е намалил до 30,32 милиона барела от 30,5 милиона през юли, при квота от 30 милиона барела.