Цените на газа и проблемите с Брюксел свалят рейтинга на правителството, пише „Дневник"

Поскъпването на природния газ, а не скандалите с агенцията за национална сигурност доминира оценката на обществото за правителството и за дейността на министрите през октомври, показва последното проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч". Петдесет и седем процента от анкетираните в изследването, което се провежда всеки месец, са определили увеличението в цената на газа като най-важен фактор.

Следващите по значимост теми за общественото мнение са заплахата Европейската комисия да наложи санкции на България заради кризата със софийския боклук (46%) и задържаните по обвинение в корупция висши държавни служители - зам.-шефът на Държавната агенция за младежта и спорта Иван Леков и зам. областният управител на София област Мариус Цаков (34%).

Лекото увеличение на одобрението към дейността на правителството през септември през октомври вече намалява с 1% до 9 на сто, а отрицателните оценки се увеличават от 57 на 59%.

Заради фокусирането на общественото внимание върху икономическите проблеми силно нараства критиката към министрите на икономиката и енергетиката Петър Димитров и на финансите Пламен Орешарски. Изводът на "Алфа рисърч" е, че "оптимистично успокоителните изявления" на двамата за инфлацията и цените на стоките звучат недостоверно за мнозинството българи, 83% от които са ограничили потреблението си, а една трета твърдят, че не успяват да покриват всекидневните си разходи. Затова и мнозинството граждани са притеснени от поредното поскъпване на природния газ.

Уорън Бъфет бил най-щедрият милиардер, информира „Стандарт"

Американският финансист Уорън Бъфет е оглавил рейтинга на най-щедрите милиардери на САЩ, съставен от сп. Portfolio, съобщи агенция Блумбърг.

В периода 2002 - 2006 г. Бъфет е дал за благотворителност 46,1 милиарда долара. Към октомври 2008 г.  състоянието му се оценява на 52 милиарда долара. Бъфет не е съобщил колко пари е отпуснал за благотворителност през 2007-2008 г.

На второ  място в класацията на най-щедрите милиардери е основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс с 3,7 милиарда долара, дадени за благотворителни каузи  в периода 2002-2006 г. А през 2007-2008 г. е изразходвал за подпомагане на нуждаещите се 10 млн. долара. В първата петица  на  най-щедрите милиардери са също Ели Боуд, Джордж Сорос и Джон Вернер Клуге.На последно място в класацията е медийният магнат Рупърт Мърдок, чието състояние се оценява на 8,8 милиарда долара.

Мърдок е бил поставен на последното 50-о  място, тъй като категорично е отказал да съобщи какви средства дава за благотворителни каузи.Сп. Portfolio, принадлежащо на издателската къща Conde Nast, ще публикува пълния списък на най-щедрите американски богаташи в  ноемврийския  си брой.

Перат милиони през интернет, съобщава „Монитор"

Милиони долари с неустановен произход се перат в интернет. Схемата, която "Монитор" проследи, е учудващо проста. На електронната си поща човек получава загадъчно писмо от учтива дама. Тя се оказва екзотична милионерка или мистериозна принцеса. И в двата случая жената търси помощ от добър и честен човек, който да й помогне да прибере наследството си. Естествено става въпрос за несметно богатство в размер на няколко милиона долара. За услугата милозливият интернет потребител ще получи комисионна от 10%.


"Получавам странно писмо от учтива дама. Тя разказва за себе си колко е скромна, добра и търси добри приятели по света. Уморена е от много лъжи и разочарована от лицемери. Дотук добре. Почти всеки би отговорил на такова писмо, така правя и аз", разказва Драган Тодоров - един от получателите на странните писма. Той обясни, че след няколко дни получил отговор от 30-годишната Софи. Жената е от Судан, но съдбата я пратила в Сенегал. Според писмото й в момента живее в бежански лагер със строга, едва ли не тъмнична дисциплина.