Не само в старата нова столица Москва - и в Санкт Петербург ръстът на цените на жилищата е предмет на почудата на външните инвеститори и наблюдатели. Цифрите са големи като руската страна: ПРАЙМ - ТАСС съобщава, че за първото полугодие на изтичащата година цените на жилищата са нараснали средно с 50%, и сега превишават 3600 долара за кв.м.

Много експерти говорят за цифрата 5.000 долара като нещо разбиращо се от само себе си в края на годината. Вече се появяват и по-големи числа - $6000, 6500 за м^2 и по-високо. Колкото и да е странно, пазарът е готов за такива цени, тоест купувачите имат парите.

Но изглежда тези купувачи не са средните московчани, чийто доход не е по-висок от 1,000 долара на месец. Дори ипотечния кредит за московчанина е недостъпно удоволствие: руските банки имат изискване плащанията по кредита да не превишават 35 - 50% от месечния доход на лицето, а средният размер на вноските дори и за най-скромните жилища за месец превишава тези 1000 долара. А ако в семейството има дете или пенсионер, на практика да се получи кредит е невъзможно.

Въпреки всичко това, не изглежда в Москва високите цени на жилищата да идват от дефицит. По думите на кмета на Москва Юрий Лужков, в руската столица ежегодно се строят 5 млн. кв.м. жилища, а на всеки две седмици се строи тризвезден хотел. Според Лужков, Москва е изпреварила даже Пекин, Шанхай и Дубай и е първа в света по обем на текущо строителство. Бюджетът на Москва е по-голям от този на Украйна и си поставя амбициозната задача да достигне бюджета на Бавария.

Изказванията на кмета на метрополиса бяха направени на деветата поред международна експозиция на недвижими имоти Expo Real-2006, която протича в момента в Мюнхен. През 2005 г. Expo Real бе посетен от 18 хил. специалисти от 60 държави.

Лужков обяснява, че приоритетни направления в развитието на строителството в Москва са логистичните центрове, спортните съоръжения и предприятията за нови технологии. Големите обеми на офис строителство се свързват с това, че в настоящия момент в Москва са акредитирани повече от 10,000 чуждестранни фирми. Руските компании също предпочитат да се помещават именно в столицата.

На оптимизма на Лужков министърът на икономиката и технологията на Бавария Е. Хубер отвръща, че ако министърът имал няколко свободни милиона, с удоволствие би ги вложил в недвижими имоти в руската столица - но за съжаление бил само беден баварски министър.

Наистина, Москва няма недостиг от инвеститори - за 2005 г. чуждестранните инвестиции в руската столица са възлезли на 25 милиарда долара. За последните две години инвестициите на практика са се удвоили. Дори да се приеме, че в момента средната цена на жилищата в Москва е 4,1 хил. долара за квадратен метър (а тя е повече), това е повече отколкото в Париж ($3,5 хил.) и Рим ($1,5 хил.).

Докато чуждестранните инвеститори купуват или строят огромни бизнес-комплекси „с гледка към Кремъл", руснаците много често инвестират в едно- и двустайни апартаменти, които възнамеряват да продадат на по-добра цена или да дават под наем. До 70% от новите жилища се купуват от не-московчани. Между 15% и 30% по различни данни е делът на недвижимите имоти в Москва, които се купуват с инвестиционна цел.

Високите цени са причината за парадокс в икономиката на строителството на Москва. Строи се много, много се продава - и едновременно с това населението страда от жилищен недостиг. Причината вероятно е в това, че в построените жилища често остават „неликвидни" апартаменти, които не могат да се продадат бързо, или строителните собственици не бързат да ги реализират на пазара, веднъж осигурили си финансирането на целия проект.

Като цяло, определящ цените на жилищата е статусът на града и равнището на живот в него, а не толкова търсенето и предлагането на жилищни обекти.

Политиката на московската управа е да вдигне разполагаемата жилищна площ от сегашните 22 кв.м. на човек на 30 кв.м. до 2025 г. Но засега се строят предимно бизнес-центрове. Федералната антимонополна служба (ФАС) прави проверки за евентуално картелно ценообразуване в Москва и Петербург, но според руското законодателство не се предвижад държавно регулиране на цените на недвижимите имоти. Според източник на ФАС, „нормалната" цена на жилище в Москва е 1300 долара за квадратен метър.

Москва бе известна до края на тоталитарната епоха с огромните паркове, в които живееха сърни и лисици. Столицата бе заградена в диаметър 60 км. от външното „кольцо" (околовръстния път). Това е вече минало, Москва се е разраснала многократно отвъд старите предели. Единствения изход, ако Москва не иска да се превърне в „каменни джунгли", е да се развива височинно супер-съвременно строителство.