Шефът на канадската компания Cirque du Soleil („Циркът на слънцето") Ги Лалиберте стана победител в международния конкурс „Предприемач на годината 2007", провеждан от компанията Ernst & Young, съобщи РИА Новости.

„Лалиберте бе избран за най-добрия предприемач в света сред 39-те победители на националните конкурси, представили страните си на международни етап на конкурса в Монте Карло" - казва се в съобщението на Ernst & Young.

Лалиберте е основал компанията си през 1984. Оттогава Cirque du Soleil успя принципно да промени концепцията на цирковите представления. Досега шоу-програмите на Cirque du Soleil са видени от над 50 млн. души, а други около 10 млн. ще ги гледат през 2007. В първоначалния вариант на шоуто през 1984 година са участвали 73 артисти, а сега сътрудниците са 3,5 хиляди, от които около 900 циркови артисти, представляващи над 40 националности, говорещи на 25 езика.

По време на церемонията по награждаването вице-председателят на Ernst & Young Global за развиващите се пазари е отбелязал, че  в рамките на социалните програми неговата компания оказва подкрепа на младежите в рискови групи по целия свят, а организираната от Лалиберте кампания „Една капка" си поставя за цел осигуряването на жителите от целия свят с чиста питейна вода.

Конкурсът „Предприемач на годината" се сичта за най-престижен и известен конкурс в областта на предприемачеството. Той е насочен към признание на заслугите на най- успешно и инициативно работещите предприемачи. Предвидени са уникални възможности за стимулиране на предприемаческата активност и признание за достиженията на най-ярките представители на бизнеса. Програмата понастоящем включва 125 града от 40 държави. Компанията-организатор Ernst & Young е сред четирите най-влиятелни световни одитори.