Акцентът трябва да бъде върху реалността в съдебната система, заяви министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов пред БНТ по повод скандала около ареста на бившия военен министър Николай Цонев.

Ако съдебната система не е в състояние да се очисти сама, то ние не сме в състояние, (както и ) която и да било система, да дойде и да им помогне да го направи, коментира вицепремиерът.

Цветанов каза, че репликите на прокурор Роман Василев не са били редни, но той ще понесе своята отговорност след изслушването му днес. Министърът на вътрешните работи подчерта, че не съжалява за пуснатия в медиите запис.

Цветанов обясни, че парите не са били белязани, защото МВР не е контролирала целия процес. "Ние контролирахме само и единствено следователя, който трябваше да получи парите...".

Според министъра в подобни корупционни схеми всички участващи са доволни. Недоволно остава само обществото, защото за 20 години няма нито един осъден нито за корупция по висшите етажи на властта, нито от организираната тежка престъпност.

Има доста съдии, които са част от това, което наблюдаваме в момента... По принцип го казвам - в тази посока няма сфера и област, където да няма корупция.

За мен това беше учудващо, че последните няколко месеца ВСС се занимаваше както с дейностите и изказванията на министъра на вътрешните работи, а сега вашите гости се занимават с това как Роман Василев си е превишил правата. Добре, той си е превишил правата, но той ще си понесе отговорността и вече от там ще се прецени неговото участие в последващи операции.

На въпрос, дали ще бъдат хората от МВР по-внимателни в следващи операции или това е начинът, който респектира, министър Цветанов заяви: „МВР няма да промени мотивацията си и стила си на работа да работи в интерес на обществото.

Може би ще трябва донякъде да бъдем малко по-толерантни при задържането на определени лица и хора, след като предизвикват такъв голям защитен интерес".