България ще участва за 40-и пореден път на международната туристическа борса ITB Берлин, която ще се проведе от 5 до 9 март в германската столица Берлин, собщиха от ДАТ.

ITB Берлин е най-голямото туристическо изложение в световен мащаб, като тази година ще се проведе неговото 42-о издание. Страна - партньор на изложението ще бъде Доминиканската република.

На тазгодишното издание на борсата се очакват около 11 000 изложители от 180 страни и региони и приблизително 160 000 посетители.

Българското участие на ITB Берлин '2008 ще бъде с национален щанд на площ от 429 кв.м. Наред с Държавна агенция по туризъм, която е основен организатор на българското участие, съизложители ще бъдат и следните туристически фирми и организации: «Академика Сий Палас» АД, КК "Албена" АД, "Алма тур-БГ"АД, "Астрал Холидейз" АД, «Балкан Холидейс Сървисис» ООД, ТА "Бояна-МГ" ЕООД, "България Холидейз" ЕООД, «Бург Холидей» ООД, ТА "Бългериън ВИП Турс" ООД, "Виктория Тур" АД и др.

В рамките на ITB Берлин' 2008 са планирани редица мероприятия и срещи на българската делегация като пресконференция на България, която ще се проведе на 5 март 2008 г., с представителите на големите немски туроператори, партньори на България - ТУИ Германия, Томас Кук, Реве Туристик и др., богата анимационна програма, включваща демонстрация на типични български занаяти и фолклорна програма.

Специален фокус и акцент на българското участие тази година е представането на културния туризъм като посланието е „България - земя на древни цивилизации".

Съпътстващата анимационна програма включва изработка на мартеници за посетителите, представяне на традиционни празници - кукери, Цветница, Сурва, Гергьовден и други в дните, отворени само за професионалистите, а на 8 и 9 март се предвиждат  изпълнения на фолклорни танци, народни песни с музикален съпровод на различни традиционни инструменти от фолклорна група от гр. Котел.

За гостите на националния щанд е предвиден специален винен бар, на който ще се провеждат дегустации със сомелиер. В сътрудничество с немската и българската асоциация на сомелиерите е подбрана селекция от качествени вина.