След 10 години България ще се изправи пред безпрецедентна криза за учители, ако педагозите продължат да се топят със сегашните темпове.

Това става ясно от доклад на министерството на образованието за работещите в системата, съобщава в. "Преса". В документа се посочва, че само за 6 години - от 2007 до 2013 г., близо 10 000 преподаватели са напуснали образователната система.

Като основна причина освен пенсионирането се посочва и негативната демографска тенденция. В районите, където няма деца, намалява и нуждата от педагози и затова хиляди професионалисти са потърсили препитание другаде.

В професията почти не влизат млади хора. От работещите около 88 000 учители близо 2500 са под 30-годишна възраст. В същото време педагогическите факултети бълват педагози - в страната са записани 22 000 студенти в съответните направления.

Въпреки негативната тенденция единствено България и Чехия от всички европейски държави нямат приети правила за развитие на учителската професия. В момента всеки трети преподавател е над 55-годишна възраст.

От министерството, ръководено от Анелия Клисарова са набелязали мерки за преодоляване на масовия отказ от учителската професия. Те включват повече обучения за действащите преподаватели, както и стъпки за повишаване на заплатите. В момента средното учителско възнаграждение е 777 лв., а младите постъпват при първоначална заплата под 450 лв.