Министерски съвет прие Постановление за изменение на Наредбата за условията и реда за прилагане на схемата за предоставяне на плодове и зеленчуци в учебните заведения - „Училищен плод", съобщиха от правителствената информационна служба.

С документа се уреждат условията и редът за предоставяне на плодове и зеленчуци в учебните заведения на територията на страната.

Според промените в текста във връзка с нарасналия брой бенефициенти (училища и детски градини) по схемата „Училищен плод", както и предвид ангажираността им по приключването на учебната година и изпитните кампании в началото на лятото, срокът за прием на заявления за участие в програмата се удължава до 5 август.

Удължава се и срокът за одобряване на тези заявители от изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие" до 31 август. С това се цели постигане на по-високо ниво на усвояване на средствата от Европейския съюз по схемата „Училищен плод" и по-всеобхватно постигане на крайните й цели.

Основен приоритет на тази европейска инициатива е популяризиране на здравословното хранене сред подрастващите и младежта и като по-дългосрочен резултат - подобряване на цялостното равнище на общественото здраве и намаляване на риска за развитие на социално значими болести.