Азиатските капиталови пазари приключиха разнопосочно сесията в сряда, а японските износители загубиха най-много от рекордно слабите данни за американското потребителско доверие и цени на имотите. Пазарите на Хонк Конг и Австралия се представиха отлично, заради скока в цените на стоките и суровините.

„Все още е рано да кажем, че най-лошото е в историята, но определено инвеститорите усещат, че това е така", коментира японски анализатор пред Bloomberg. „В по-дългосрочен план обаче ще трябва да се преборим с евентуална американска рецесия и отраженията й върху световната икономика", продължава той.

В Токио японският индекс Nikkei 225 се понижи с -0.3% до 12 706.63 пункта, а оборотът бе с рекордно ниска стойност за тази година. Индексът на Хонк Конг Hang Seng, който във вторник приключи с почти 7% нагоре, днес успя да завоюва още 0.7% след по-добрите прогнози за печалбите на Bank of China и China Life Insurance. Повечето азиатски индекси днес успяха да завършат на зелено.

Индексът на потребителското доверие в САЩ, който падна през март до 35-годишно дъно и ниво от 64.5 пункта заедно с данните за спад от над 10% в цените на американските имоти, като че ли не можаха да помрачат настроението на Wall Street. Веднага след новината, основните индекси се потопиха силно в червената територия, но в последствие успяха да покрият загубите си.

Изключение правеше единствено индустриалния индекс Dow Jones, който завърши със символичната загуба от 0.1% при ниво от 12 532.60 пункта. Широкият индекс S&P500 беше с 0.2% нагоре до 1 352.99 пункта, а технологичният Nasdaq приключи с ръст от 0.6% до 2 341.05 пункта.

Тази сутрин котировките на стоковите пазари са отново нагоре, като цената на петрола се покачва с 53 цента до $101.75 за барел, докато златото се покачва с $3.70 до $938.70 за трой-унция. Доларът започна да възвръща част от вчерашните си загуби след като валутните търговци решиха да приберат печалбите си преди важните данни за инвеститорското доверие в Германия. В момента еврото се разменя за $1.56, след като по-рано днес достигна връх на $1.5660, а към йената доларът покачи до Y100.20.

Тази сутрин фючърсите на европейските фондови борси са разнопосочни, след изключително успешната вчерашна сесия, в която болшинството от индексите приключиха с ръст от над 3%. По-сериозни движения можем да наблюдаваме в 11:00 часа, когато на дневен ред ще са важните данни за IFO-индекса на инвеститорското доверие в Германия и в 12:00, когато ще разберем какво е положението с индустриалните поръчки в Еврозоната.

Родната ни фондова борса отвори с положителен тон, но в момента трите основни индекса се понижават под нулевата стойност, докато оборотът наближава 1 млн. лв. Припомняме, че вчера БФБ приключи изключително успешна сесия с ръст на основните индекси от над 2.5%, след като в началото на търговията BG40 се бе покачил с над 5%. За съжаление оборотът вчера не бе внушителен с малко над 8 млн. лв.