"Уникредит" спешно увеличава капитала си с над 6 млрд.евро, пише „Дневник"

Водещата италианска банка "Уникредит" иска да увеличи капитала си с до 6.6 млрд. евро в опит да успокои нервите на инвеститорите.

Проектът за набиране на капитал беше одобрен вчера от извънредно заседание на съвета на директорите на банката. Вместо дивидент в брой за 2008 г. банката ще даде на акционерите нови акции за 3.6 млрд. евро, а освен това ще продаде конвертируеми облигации за още 3.0 млрд. евро. Подготвя се и продажба на част от имотите на банковата група, които ще се отделят във фонд, оценяван на около 1.8 млрд. евро. Агенция "Дау Джоунс" вече съобщи за планираната раздяла на "Уникредит" с турския застрахователен бизнес, извършван през "Япи Креди Сигурта".

Банката намали прогнозата си за печалба за тази година - от 0.52 евроцента на акция на 0.39 евроцента поради влошени пазарни условия.

Акциите на банката паднаха с 24 на сто на борсата в Милано през първите дни на седмицата поради опасения, че и "Уникредит" може да се нареди сред жертвите на европейската кредитна криза.

Досега поне пет европейски банки получиха правителствена помощ.

Акциите на "Уникредит" се стабилизираха, след като се въведе официална забрана за къси продажби на ценните книжа на финансовите компании.

АЕЦ "Белене" ще заработи през 2013 година, информира „Монитор"

АЕЦ "Белене" ще зарабо-ти през 2013 г.  Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров вчера. Проектът има огромно значение за Русия. Според мен тя не би рискувала да забави проекта или пък да го оскъпи, каза още министърът. Според него Русия е заложила авторитета си в АЕЦ„Белене", тъй като на практика централата е нейна „визитна картичка" в Европа. Русия показва, че България е изк-лючително важен партньор, каза още министърът.

Министър Димитров каза, че ще бъдат предпочетени европейски банки за финансиране на АЕЦ "Белене", но не изключи правителството да се възползва от предложението на Русия да предостави заем за сметка на своя държавен бюджет. Строителните дейности по новата атомна централа трябва да започнат през март-април 2009 г., след като техническият проект получи одобрението на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Новото строителство ще започне през март-април 2009 г. и ще продължи4-5 години.За главен изпълнител на АЕЦ "Белене" българското правителство избра контролираната от "Газпром" рускакомпания "Атомстройекспорт", а за основни подизпълнителни - френската"Арева" и германската "Сименс".

Тяхна задача е да проектират и изработят два атомни блока от по 1000 мегавата. Договорът за изпълнение е на стойност 3,997 млрд. евро, макар че преди два месеца отНЕК признаха, че реално АЕЦ "Белене" ще струва по-не с 20% повече от планира-ното заради инфлацията и дейностите, които не са включени в обема работа на"Атомстройекспорт" по контракта от януари т.г. В края на миналата седмица бе обявено, че за стратегически партньор на НЕК за втората ни атомна централа е избрана германската компания RWE. Тя  ще отпусне и корпоративен заем в размерна 300 млн. евро за текущи разходи и закупуване на оборудване. Така за дял  49% от акциите на АЕЦ "Белене", оценен през януари т.г. на близо 4млрд. евро, RWE плаща 2,125млрд. евро. Делът на НЕК в бъдещата компания "Електрическа компания Белене"(51%) ще бъде обезпечен с материални активи - площадката край Белене, както и с премията от RWE.