Ураганът "Кирил" блокира живота в Западна Европа. Бурният вятър парализира летищата, корабоплаването, железопътните връзки. В Атлантическия океан един плавателен съд е претърпял корабокрушение, а по холандското крайбрежие в морето са били изпуснати тонове нефт.

Десетки хиляди жители на Германия, Великобритания, Полша, Франция и Холандия останаха без електричество, след като ураганът "Кирил връхлетя Западна Европа в четвъртък.

Първата държава, изпречила се на пътя на "Кирил", стана Германия. Оттам съобщават за разрушени здания, преобърнати по пътя автомобили и вследствие на това множество катастрофи, паднали дървета, нарушена работа на железниците, автобусните линии и летищата.

Немската железопътна компания Deutsche Bahn намали скоростта за движение на влаковете си със 100 км/ч. Авиокомпанията Lufthansa отмени някои полети, други излитаха със закъснение.  В Германия опасно се е повишило нивото на 3 реки и има реален риск от наводнения.

British Airways отмени поне 130 вътрешни полета, във Франкфурт бяха замразени и поставени в ситуация на изчакване повече от 200 полета. До момента остава затворена най-голямата железопътна гара в Европа - Берлин.

По данни на телевизия BBC в крайбрежните райони на Англия вълните достигат 9 метра.Отменени са повече от 150 полета на летищата Хийтроу и Манчестър. В Югоизточна Англия без електричество са останали повече от 30 000 домове. Още 80 000 души са без ток в Уелс.

В Холандия в пристанище Ротердам се разби плавателен съд, като ударът е бил в петролни резервоари, в резултат на което тонове нефт са изтекли в морето.

Във Франция в Северозападната част на страната близо до остров Уесан в атлантическия океан бедства британският контейнеровоз MS Napoli. По данни на телевизия SkyNews, корабът е получил пробойна около машинния отсек. Франция прекрати корабоплаването в посока Великобритания.

Ураганните ветрове със скорост над 180 км/ч, които са най-опустошителните за последните 20 години, взеха жертви в редица европейски страни.

Жертвите на урагана "Кирил" в Западна Европа вече са над 40. Повечето от тях са загинали в автомобилите си, заради паднали върху тях дървета или стени от здания. Сред жертвите има и две малки деца.

Днес ураганът вилнее с пълна мощ в Полша. 6 човека са загинали там, повече от 20 са ранени. Повредени са над 500 домове, повечето с отнесен покрив.

797 000 частни домове са останали без ток. Служителите на пожарната охрана  са се отзовали на около 5700 сигнала за паднали дървета, засипани с отломки пътища, рухнали покриви и стълбове.

Ураганът е повредил 557 обществени сгради, повечето училища. Точната сума на щетите все още не е ясна, но първоначалната оценка е за милиони долари.

"Кирил" ще заобиколи България. Очаква се да се усети само периферията му с ветрове със средна скорост, които ще се почувстват осезаемо най-вече в Североизточна България, в районите край Дунав и по високите планински места.

Към края на деня днес се очакват слаби превалявания от дъжд, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.