Ако историята може да дава насоки за бъдещото развитие на финансовите пазари, то 2008 г., трябва да е по-добра от средното ниво за американския капиталов за пазар. Според индексът на Barclays, Wall Street е правила ръст от 8.8% в годините, в които са били насрочвани избори за американски президент. Именно през тази година, на 4 ноември, американците ще изберат следващия си президент.

За съжаление, продължаващата криза в сектора на недвижимите имоти, както и последиците от слабостта на финансовия сектор, са фактори, които ще пречат на доброто представяне. Инвеститорите вече се обзалагат, дали силните корпоративни печалби от 2007 г., ще продължат да бъдат на дневен ред и през настоящата година или по-скоро не.

Оптимистите са на мнение, че ни очаква една добра година, съдейки по прекалено ниския показател цена/печалба на акция. Това от своя страна показва известна подцененост и добра възможност за растеж. Песимистите пък се опитват да докажат, че това няма да е точно така, използвайки осреднен показател за печалбите на компаниите. Според него, в момента състоянието е подобно на това преди кризата от 1929 г.

Какво ще се случи през новата 2008 г. е трудно да бъде предсказано, особено когато говорим за необятния американски капиталов пазар, на когото действат не една и две сили. Със сигурност можем да кажем обаче, че ни очакват 12 много интересни месеца не само на пазара на акции, но и на валутния и на стоковия.