Лекари от цялата страна ще протестират утре, съобщи доктор Цветан Райчинов - председател на БЛС. По думите му всяка регионална колегия ще реши как точно да демонстрира недоволството си срещу здравната система, информира Дарик.

В районите, където болниците ще спрат работа, спешната помощ ще работи, за да не останат гражданите без медицинска помощ. Протестът ще е под надслов „Ден на здравето, ден на протест".

Утре, съгласно решението, взето на последния събор, Български лекарски съюз ще протестира.

Тук включваме и лекарите в болничната помощ, и лекарите джипита?

Всички лекари, тъй като на този етап все още всички сме неудовлетворени от това, което ставаше през последните 5-6 месеца, особено в тези забавени, неритмични плащания, които извършва касата към изпълнителите.

Не заради това, че са ни забавени личните пари, за това, че не можем да работим пълноценно. Това е предупредителен протест. Ще очакваме нещата, които лекарският съюз е поставил като искания да се случат.

Припомняме, точно преди празниците общопрактикуващите лекари поискаха НЗОК да отмени разпоредбата, заради която те няма да получат парите си от разликата в потребителските такси на пенсионерите.

За това настояват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари у нас в писмо до шефката на касата Жени Начева, съoбщи zdrave.net.

Джипитата са получили писма от районните здравноосигурителни каси, с които ги уведомяват, че няма да се приемат отчетите им за първото тримесечие на годината за прегледаните хора в пенсионна възраст. От районните каси са се аргументирали с писмо от НЗОК.

Средства за възстановяване на разликата в потребителските такси на пенсионерите не бяха заложени в бюджета на НЗОК за 2010 г.